Категория:

БГ-звезди подкрепиха новоучереденото гражданско движение „ДНЕС“

Над 800 души присъстваха на учредителното събрание на Движението за национално единство и спасение (ДНЕС) във столичния парк-хотел „Москва“. 48 граждански организации сред които известното движение против корупцията „Видовден“ образуват движението   с декларирана членска маса от около 7000 човека.

ДНЕС няма да застане зад нито една политическа партия и ще се стреми да бъда коректив на властта, заявиха учердителите на пресконференция.

Сред подкрепилите движението са музикантите Владимир Ампов – Графа, Мария Илиева, групата БТР, Любо от „Те“, Хилда Казясян, актьорът Владо Карамазов, продуцентът Атанас Янкулов. На събранието се забелязваха също дизайнерката Албена Александрова, бившият шеф на „Булгаргаз“ Васил Филипов, журналистът Мартин Карбовски.

Пряко в дейността на движението се включват ТВ-продуцентът Димитър Станчев, водещият Ники Георгиев, актрисата Латинка Петрова, журналистът Виктор Ангелоев, редакторът от „Господари на ефира“ Красимир Луканов и други медийни лица.

***

Общото събрание на Движение за национално единство и спасение (ДНЕС) се проведе на 10.05.2009 г. в Зала „Москва” на Парк-хотел Москва, която се оказа малка за над 500 граждани и представители на над 43 неправителствени организации, обединяващи в момента над 7000 души, дошли да подкрепят Движението.

Само за две седмици от старта на новия граждански проект, който бе даден на 26.04.2009 г. от 6 неправителствени организации и 22 авторитетни личности с активна гражданска позиция, Движението набра лавинообразна скорост и вече се превръща в най-мощното гражданско обединение в България, нямащо аналог за последните 20 години.

Каузата на Движение ДНЕС привлече на своя страна и редица популярни личности и творци в България. Примата на българската естрада Лили Иванова изпрати приветствие до събранието с думите: „Благодаря, че съм уважена и поканена в учредяването на новото движение ДНЕС. Интересуват ме наистина целите на това движение, защото не желая да участвам в политически формации, тъй като следвам посоката на своя живот. Всичките ми дела са свързани с културата. Като начало на добър час.”

На общото събрание своята подкрепа към идеите на ДНЕС изразиха и Мария Илиева, Графа, Хилда Казасян, Наско и Славчо от БТР, Любо от „Те”, Владимир Карамазов, Атанас Янкулов, Йордан Караджов и др. Да изразят подкрепа си към ДНЕС дойдоха и едни от най-мощните неправителствени организации в България – Българска офицерска легия „Раковски”, Българска асоциация на ръководителите полети „БУЛАТКА” и Национален съюз на превозвачите.

ДНЕС дава силна заявка за истинска промяна в обществено-политическите взаимоотношение в България и за изграждането на мощен, единен граждански сектор, способен да упражни реален контрол върху действията на политиците и управляващите в страната. Това личи и от приетия с пълен консенсус от участниците в събранието „Призив към българските политици”, в който се казва: „Уважаеми български политици, вие забравихте, че сте граждани на Република България и че депутатските и управленските мандати не ви правят по-различни”.

От Движение ДНЕС призовават политиците да преобърнат отношението си към гражданското общество и да започнат да работят за гражданите „Това е „Гражданският преврат”, който ние българските граждани искаме да се случи”, се казва още в Призива. Движение ДНЕС ще настоява за спазване на дадените от политиците обещания и спазване на Европейските директиви за отношенията с гражданското общество. „С вашето поведение вие унизихте България пред света и загубихте доверието на българските граждани…. Вие живеете в собствен свят на непрозрачност, корупция и лична изгода…. Искаме да си върнем държавата!” се казва още в Призива.

Като израз на отворения, граждански характер на Движение ДНЕС, участниците в общото събрание решиха да не избират лидер и ръководство, а определиха Координационен съвет, който има за цел да координира действията на ДНЕС, да популяризира идеите му и да го представлява пред политиците.

За членове на Координационния съвет на Движението бяха избрани проф. Радостин Москов, журналистите Иван Такев, Виктор Ангелоев от „Хоризонт” на БНР и Красимир Луканов от „Господари на ефира”, проф. Чавдар Николов от ЮЗУ „Неофит Рилски” Благоевград, поетът Иван Есенски, водещият на предаването „Ясновидци” – Николай Георгиев, дизайнерката и собственик на модна къща „Рошавата гарга” Албена Александрова, проф. Вихроний Попнеделев, преподавател в Художествената академия, бизнесдамата Тошка Янева, актрисата Латинка Петрова, Румен Крумов, председател на Национален съюз на превозвачите в България, Димитър Станчев – изпълнителен директор на Асоциацията на продуцентите в България и екологът Валентин Йовев.

Общото събрание на ДНЕС прие искания за съдебна отговорност и адекватни наказания за политиците, отговорни за днешното състояние на България, за драстично намаляване на държавната администрация, за въвеждане на задължителни часове по родолюбие и вероучение в училищата, за категорични мерки за опазване на живота и здравето на децата и младежите и драконови наказания срещу дилърите на дрога, педофилите, участниците в организирани престъпни групи, занимаващи се с трафик на хора, порнография и детска проституция.

Предстои „Приемни на улицата”, в които гражданите ще могат да се запознаят с Апела, Призива и Исканията на Движение ДНЕС, да залеят цялата страна. В рамките на месец май във всички областни центрове ще се проведат учредителни събрания на местни структури на ДНЕС. Движението ще организира протест срещу диктата на монополите в България и ще подготви съдебен иск срещу действията на Енерго разпределителните предприятия в България.

Очаква се в следващите седмици още десетки организации и хиляди граждани да припознаят идеите на Движение за национално единство и спасение ДНЕС и да подкрепят Апела, Призива и Исканията на най-мощното гражданско обединение в България.