Категория:

На 2-ри юни, в 11.00 часа инициативна група от Движение за национално единство и спасение (ДНЕС) ще внесе официално писмо до Президента на Република България, в което ще го призове да спази обещанието си и да инициира референдум за промяна на избирателната система в България, съобщиха от движението.

Повод за искането на ДНЕС е, че през месец април тази година Президентът няколко пъти заяви, че ако не бъде въведен мажоритарният елемент в избирателната система, ще инициира референдум по този въпрос. След като поправките в Закона за избор на народни представители бяха гласувани от Народното събрание, Президентът определи възможността да бъдат избирани мажоритарно 31 народни представители, като минимален компромисен вариант.

Движение ДНЕС призовава президента да не допусне този управленски компромис.

Писмото в Президенството ще внесат представителите на ДНЕС: Иван Такев, Димитър Станчев, Иван Есенски, Тошка Янева и доц. Боян Дуранкев, както и подкрепящите движението български изпалнители Янка Рупкина, Орлин Павлов, Дичо и Дани Милев. Те ще напомнят на президента Георги Първанов, че е избран пряко от гражданите на България и очакват той да бъде президент на всички българи така, както обеща при встъпването си в длъжност. От ДНЕС призовават президента да постави началото на поврата в обществено-политическите отношения и да даде пример на българските политици за отговорно отношение към поетите ангажименти, като инициира референдум за вида на избирателната система./БЛИЦ