Камелия Тодорова ще пее подкрепа на националната подписка

Около 3 хиляди подписа срещу произвола на монополите са събрани до момента в Смолян. Националната подписка,  инициирана от Гражданско движение ДНЕС, стартира на 1 октомври  и ще продължи до 20 декември т.г., съобщи на пресконференция областния координатор на движението Васил Николов.

След това подписката ще бъде внесена в Народното събрание и в рамките на тримесечен срок се очакват резултатите.

В Смолян има организирани шест пункта – три от тях – на Каптажа, на Стария център и в Устово, са постоянни, а останалите са мобилни и обикалят цялата област.  „Лично аз съм изненадан от активността на смолянчани, като имате предвид, че тук населението е по-скиптично”, коментира Николов. По думите му тази инициатива е една от най-мащабните в страната. „Важно е да се знае, обаче, че нашето движение и в частност подписката не подкрепя и не е против нито една политическа сила. За нас е важна само работата и защитата на гражданите”, категоричен беше областния координатор на движение ДНЕС. Николов посочи, че естествените монополи, срещу  които е насочена подписката са Електроснабдяване, Водоснабдяване, Газоснабдяване и Топлофикация,  и че е кайно време народът да престане да мълчи и да приема техните произволи.

Гражданско движение ДНЕС е изготвило и предложения за предприемане на мерки срещу произвола на монополите, на основание чл. 51, ал.1 от Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, които ще бъдат внесени в Народното събрание, подчерта Васил Николов. Той обясни, че на всеки пункт има оставена книга, в която потърпевши от монополите граждани споделят своите преживявания. Има доста фрапиращи случаи в тези книги, каза Николов. Например жена споделя, че възрастните й родители, които живеят сами в пазарджишко село имат 320 кубика вода за един месец. На друг човек му спират тока, заради неплатена сметка от 3,70 лв., а се оказва, че за да му възстановят електричеството трябва да заплати 38 лв. експресна поръчка…. Областния координатор на ДНЕС обяви, че на 29 октомври на Стария център в Смолян ще пее Камелия Тодорова, в подкрепа на националната подписка срещу произвола на монополите.

Смолян днес