Гражданското движение ДНЕС отстоява интересите ни срещу „произвола на монополите“. Председател на националната инициатива е Красимир Луканов. Членове на инициативния комитет са джаз певицата Камерия Тодорова, актрисата Латинка Петрова, Радослав Логофенов, Анджелика Цокова, проф. Вихроний Попнеделев, проф. Боян Дуранкев и експертът по енергетика и топлофикация проф. Александър Тасев. Те са създали 70 пункта в цялата страна, където се събират подписи на поддръжници. До момента зад тях са застанали 160 хиляди българи.

С Камелия Тодорова разговаря ВЕНЕЛИНА ИВАНОВА

– Г-жо Тодорова, откога членувате в ДНЕС, движението, което се обяви „срещу произвола на монополистите“?

– От август т.г. съм член на инициативния комитет, защото ми дойде да гуша да гледам безобразията на монополните дружества.

– Безумна сметка за парно ли бе поводът да заемете активна позиция?

– Не, но получавам за месец 160 лева за парно за апартамент от 80 кв. метра.

– Според вас каква трябва да бъде сметката за жилището ви?

– В цял свят размерът на режийните не надвишава повече от 10-20% от месечните доходи на човек. А у нас парното за месец е колкото цяла пенсия, ако не и отгоре. В Англия за същото жилище разходът за парно за 3 месеца е 90 паунда, за ток – пак за 3 месеца – 60 паунда. Пенсията в Англия за 10 г. трудов стаж е 500 паунда. А пък размерът на заплатата е 800-1000 паунда. Изчислено е така, че хората да могат да покриват режийните си разходи.