Инициативен комитет на Национална гражданска инициатива „Срещу произвола на монополите“ проведе днес протестна акция под надслов „Да спрем произвола на  монополите! ДНЕС“. Протестното шествие с над 1000 участници от София и страната тръгна от площада на църквата „Св. Неделя“ по ул. „Съборна“, ул.“Княз Александър I“ –  до градската градина пред Народния театър „Ив. Вазов“. Шествието бе  водено от каруца, теглена от хора, а в каруцата лежеше макет на  огромна триглава ламя – символ на алчните монополисти: електроснабдяване, водоснабдяване, газоснабдяване,  топлофикация.

Пред Народния театър „Иван Вазов“ граждани, пострадали от операторите на обществени услуги и членове на Инициативния комитет представиха доказателства за безобразията на монополистите-оператори на обществени услуги и  бездействието на публичната  администрация за загубите на пострадалите граждани. Към акцията се присъединиха  и известни писатели, певци и актьори, подкрепящи инициативата –  Янка Рупкина, Камелия Тодорова, Силвия Кацарова, Наско от БТР, Николай Урумов, Иван Есенски. В проявата участваха и сдружения и фондации от Коалиция за устойчиво развитие, които вече изразиха с подписите си своята воля в организираната процедура за пряка демокрация. Гражданите и техните организации натрупаха пред Народния театър Грамада от повредени от некачествените услуги на монополистите електроуреди, крушки, кранове, радиатори.

На 26 септември 2010 г., в София, по инициатива на Гражданско движение ДНЕС, представители на граждански организации от цялата страна се събраха и взеха решение за организиране и провеждане на Национална гражданска инициатива „Срещу произвола на монополите“. Националната инициативата се реализира чрез подписка с предложения за подобряване качеството на обслужването на гражданите от страна на естествените монополи – електроснабдяване, водоснабдяване, топлофикация и газоснабдяване. Подписката ще бъде внесена идния месец в Народното събрание. Националната гражданска инициатива „Срещу произвола на монополите“ се провежда съгласно Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

Източник:http://radiomilena.com, 14.11.2010