Нямаме право да се звездеем в тези времена, когато виждаме, че хората са бедни и отчуждението е тотално. Народът живо ме интересува. Родила съм се тук, тук ме обичат, това е моята публика, така актрисата Латинка Петрова поясни защо подкрепя подписката срещу произвола на монополистите Електроснабдяване, Водоснабдяване, Газоснабдяване, Топлофикация, която се провежда в цялата страна. Нейн организатор е Движението за национално единство и спасение. Над 3500 жители на областта са подкрепили инициативата.

От ДНЕС са си поставили задача, да съберат 200 хиляди подписа на потребители. После те ще бъдат внесени в Народното събрание, за да бъдат инициирани законодателни промени, които да позволят реален контрол върху монополите от страна на гражданите.

Длъжна съм, да съм с хората. Те са моята публика, а това е моят живот. И за това си позволявам, да съм в авангарда. Вбесява ме, че повечето българи нямат екстри, а се опитват да оцеляват. Те не могат да си позволят книга, спектакъл, просто оцеляват, заяви гражданската си позиция Латинка Петрова. Тя е убедена, че идва Видовден за всички, “на които сме пели “Осанна”, а те са ни излъгали, заигравали са се нас”. По думите й, не може и да си говорим, а трябва. Тя е била в първите редици през 1989 г. и 20 години наивно е чакала нещо да се промени. Оказва се, че тези горе не са от редовите граждани на една пенсия. “Тези неща ме оскърбяват. Ние вървим след някакви измислени апостоли”, категорична е Петрова.

Мастодонтите, които не знаят какво точно вършат, нямат право на екстри. Но е задължително да ни обслужват качествено, защото ни бъркат в джоба, поясни актрисата. Тя смята, че е задължително ценообразуването на тока, водата, газа, топлоенергията да става съобразно нашите доходи и да няма автоматично приравняване спрямо европейските.

От ДНЕС целят да подтикнат българските потребители да защитават правата си. От движението се стремят, да координират усилията на гражданите за диалог с управляващите и да възродят гражданското общество у нас. ДНЕС работи за създаване на ефективни механизми за защита на гражданите от произвола на монополите.

Монтпрес