Улисани в грандиозните скандали с незаконно подслушване, изтичане на СРС-та и взривове на редакции политиците ни пропускат една важна обществена тенденция, която става все по-отчетлива в последните месеци. Бавно и полека българите от поданици се превръщат в граждани. Нашенецът все по-ясно осъзнава, че е данъкоплатец, който има правото и задължението да изисква от държавата да се грижи за интересите му. Като например – да не позволява на монополите, които за

Автор: Найден Хадживасилев

благозвучие някои наричат „естествени“, но всъщност са разбойнически, да ограбват ежедневно своите клиенти.

В края на миналата година представители на Гражданско движение ДНЕС и членове на Гражданска инициатива „Срещу произвола на монополите“ внесоха в Народното събрание подписка с предложения за подобряване на качеството на обслужването от естествените монополи в България. Стотици хиляди хора се подписаха за законови промени, които да регламентират по-добре дейността на топлофикационните, водоснабдителните и газоразпределителните дружества. Особено добро впечатление направи фактът, че в подписката се включиха известни артисти и учени.

Трябва да се признае, че в миналия мандат мнозинството на Тройната коалиция направи едно добро нещо. А именно – нов закон за референдумите, който значително либерализира режима за свикване на допитвания от страна на гражданите. Този закон вкара в обращение и т.нар. гражданска инициатива. Според нейните правила ако гражданите съберат определен брой подписи с искане за промяна в даден закон, депутатите са длъжни да разгледат и да ги дебатират. Те, разбира се, могат и да отхвърлят исканията на гражданите. Но в случая с монополите това определено ще понижи чувствително рейтинга на управлението. А с оглед на предстоящите избори никоя власт не би допуснала подобно нещо.

И може би точно сега е момента, в който дерибействането на доставчиците на вода и топлина с успех може да се ограничи. Години наред вече българите са превърнати в крепостни селяни на монополите и са принудени да плащат неразбираеми за никого сметки, да покриват загубите им заради калпавата мрежа, да са с вързани ръце, когато някои от тях решат да спрат доставките си за определен период от време и т.н. Чудесно е, че хората започват да разбират, че трябва да вземат нещата в свои ръце.

Съвсем скоро се разбра, че Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) вече ще разглежда публично всички подадени до нея оплаквания от клиенти на дружествата. Потребителите вече ще могат да влияят косвено върху цената и качеството на услугите. Така борбата на гражданите срещу монополите отбеляза първия си успех.

Борбата срещу монополите се прехвърли и срещу едни други народни изедници – мобилните оператори. Въпреки, че те станаха вече 3 трудно може да се каже, че между тях има конкуренция. Твърдението, че те са сформирали един вид картел, който поддържа най-високите цени в ЕС никак не е лишено от логика. Да не говорим, че непрекъснато правят всевъзможни спънки, когато някой гражданин реши да се откаже от услугите на някои мобилен оператор. А договорите се подновяват без да се питат хората дали го искат.

Общественият натиск вече даде резултати в това отношение. „Виваком“ обяви, че от 1 март премахва от своите договори клаузата за автоматично подновяване. „Глобул“ също обеща да премахне автоматичното преподписване на договорите, макар да не се ангажира с конкретен срок и настоява доставчиците на фиксирани телефонни услуги, интернет и телевизия също да се откажат от тази клауза. И М-tel „принципно подкрепят тази стъпка“, но ще я предприемат, когато го направят и другите два оператора.

Всеизвестна е приказката, че у нас няма гражданско общество. Тя обаче не е много точна. В България гражданското общество има сериозни традиции. Още по времето на Османската империя българите са успели чрез граждански инициативи да си извоюват собствена църква. Поради една или друг причина това общество като че ли беше заспало през последните 20 години. Но е повече от очевидно, че отново се събужда. И всеки политик, който иска да има някакъв успех трябва да се съобразява с този факт.

desant.net