Договор с мобилен оператор ще може да бъде прекратяван от страна на абоната без той да дължи неустойка, с писмено предизвестие в рамките на 1 месец преди изтичане на крайния му срок.

Самите мобилни оператори ще се задължават да информират абонатите си 1 месец преди изтичане на техните договори. За тези две решения, които ще станат част от поправките в закона за електронните съобщения на 100% са се разбрали днес представители на двете граждански организации – ДНЕС и „Срещу произвола на монополите“, депутати от ГЕРБ и членове на КРС. За това информира на брифинг в НС Иван Вълков, председател на комисията по транспорт и съобщения, който съобщи също, че с проблемите се занимават вече две работни групи.

Като дискусионно определи Вълков предложението на гражданските организации при предсрочно прекратяване на договора с мобилния оператор от страна на потребителя, неустойката да не надвишава 10% от таксите, оставащи до изтичане на срока на договора. Промените в закона се отнасят до повишаване на правата на потребителите и са включени в глава 14 на промените в Закона за електронните съобщения, уточни Вълков. Даваме отлагателен 7 дневен срок след сключване на договора, в който абонатът има възможност да се откаже от него без неустойка, посочи депутатът.

Голяма част от нашите искания бяха разгледани и приети, което намери отражение най-вече в посочения закон, заяви на свой ред Анжелика Цокова, представител на гражданско движение ДНЕС.

Отправихме въпроси към КРС за забавените фактури от М-Тел, защото удължавайки периода на плащане те ни задължават да останем техни клиенти, добави тя. От гражданските организации настояват за сериозна глоба, наложена на мобилния оператор. Голяма част от исканията им не се отнасят за законодателната рамка, те настояват да бъдат дисциплинирани мобилните оператори. Над 16 000 са жалбите, адресирани до двете граждански организации досега.

В тях има сериозни критики и към качеството на услугите, предоставени от естествените монополи, информира Цокова. Гражданските представители искат гласуването на законовите промени да станат максимално бързо.

В последните месеци най-голям нарушител се оказа М-Тел и в момента текат над 50 проверки, половината от тях са завършили с актове за административно нарушение и те ще си понесат отговорността, заяви председателят на КРС Веселин Божков. За последните 2 месеца всички мобилни оператори са глобени с над 2 млн.лв., уточни той. След въпрос на БГНЕС Божков не можа да обясни обаче, защо досега регулаторът не е контролирал стриктно този пазар, което е в неговите функции.

Новите правила ще влязат в сила след обнародването на законовите промени. Няма още решение за заварените случаи при договорите, които ощетяват и в момента абонатите.

pariteni.bg