Декларация с искания на 730 хиляди потребители на фирмите за електро-, водо- и газоснабдяването внесоха в парламента представители на гражданското движение ДНЕС във вторник. Те се срещнаха с председателя на Народното събрание Цецка Цачева, за да обсъдят промени в нормативната уредба, свързани с по-доброто обслужване от страна на фирмите за комунални услуги.

В подписката се настоява да се въведе детайлен преглед на цените и разходната част на енергийните дружества. Друго искане е да се „пресече“ необоснованото прехвърляне на дейности от страна на компаниите за комунални услуги, което оскъпява цените. ДНЕС настояват доставчиците на енергийни услуги да снабдяват крайните потребители с „интелигентни устройства“, чрез които гражданите да проверяват в реално време сметките си и консумираната топло- и електроенергия.

Ако исканията на ДНЕС бъдат възприети, ще се оптимизира работата на дружествата, тъй като ще има много по-строг контрол над монополистите, коментира експертът Атанас Тасев. Той посочи, че най-вероятно промените могат да бъдат обсъдени в парламента във втората половина на годината.

По повод на обсъжданото от ДКЕВР повишаване на цените на тока, Анджелика Цокова коментира, че от ДНЕС са готови на протест, ако то се случи. Според организацията скокът на цените е необоснован, тъй като електроразпределителните компании не правят инвестиции за подобряване на услугите си, а клиентите им няма да успяват да плащат по-високи сметки.

www.mediapool.bg