Във вторник, на 28 юни, от 16 ч., в зала „Диоген Вичев“ на Регионалната библиотека в Силистра е учредяването на местната структура на ГД „ДНЕС“, за избор на координационен съвет за Силистра, и ще се набележи програма за работа.

Силистра е последният град в страната, в който става възможно присъствието на сдружението. Сред подписалите при учредяването на сдружението преди две години в София са представители на Академия за европейска култура „Орфеева лира“, Гражданска инициатива „Екоутопия“, Гражданско сдружение „Заедно“, Национален съюз за параспорт, Сдружение за алтернативно обучение и квалификация „САОК“, Фондация „Спасение“, както и известни творци, като Владимир Ампов-Графа, Наско и Славчо от БТР, продуцентът Атанас Янкулов, Българска легия „Раковски“ и др.

Първоначалните искания, залегнали в Апела на ДНЕС, са свързани със създаване на среда, която категорично не приема корупцията като норма на поведение – съдебна отговорност и адекватни присъди за всички корумпирани.

Миналия четвъртък в Силистра бе първата безплатна приемна, учредена от ДНЕС, при адвокат Даниела Стоянова, в нейната кантора на ул. Илия Блъсков 17-а. Занапред всеки четвъртък от 15 до 17 ч. тя ще бъде на разположение, за да консултира граждани по техни проблеми, възникнали при контакти с монополистични организации.

Първите два проблема, фиксирани в приемната, са: настояване на граждани да не плаща и за 40 минути престой в „Синя зона“-Силистра, както и за проблем с ВиК във връзка с отвеждащ канал за отпадни води. Сигналите ще бъдат отнесени към дружеството, организиращо работата на „синя зона“, както и до община Силистра.

„Имаше и други проблеми, поставени от гражданите, но те са по същество, различно от темата на „ДНЕС“, каза пред медиите адв. Стоянова. Тя има опит в общуването с гражданите с проблеми с институциите, тъй като от няколко години е юридически консултант за Силистренска област на Програма „Достъп до информация“ и е водила дела за достъп до информация.

Сигурност и справедливост за всички български граждани, изработване, съвместно с представителите на гражданското общество, и прилагане на адекватни и решителни мерки за преодоляване на последствията от икономическата криза и обезпечаване на устойчивото развитие на българската икономика, са сред основните цели на ДНЕС. Желанието на членовете му е да се създадат работещи механизми за защита на гражданите от т. нар. естествени монополи – топлофикация, ВиК, ЕРП и др.