С ритуално шествие на каруца с триглав змей, всяка от главите на който символизира ток, вода и парно, стартира протестният митинг „Заедно срещу безобразията на монополите и ценовия терор”, организиран от Движението за национално единство и спасение „ДНЕС”.

Да подкрепят протеста на гражданите дойдоха известни личности, между които Кристина Димитрова, Камелия Тодорова, Николай Урумов, Дани Милев, Дичо. Всички те отправиха призив към хората да не мълчат, а да търсят активно правата си на граждани и потребители.

С плакати „Не ограбвайте народа с надути сметки”, „Вдигнете стандарта, тогава цените! Къде е държавата?”, „Монопол след монопол, а народът бос и гол”, „От вашата регулация писна на цялата нация”, „Спрете ценовия терор!” и скандирания „Стига произвол!”, „Няма да мълчим, няма да търпим!”, „Стига сте ни драли, стига сте ни крали!” и „Мафия!” участниците в митинга поиска категорично Народното събрание да изпълни незабавно исканията, включени в националната подписка на „ДНЕС” срещу монополистите, към която се присъединиха повече от 700 000 българи.

„Не знам за вас, но на мен не ми е ясно защо плащам такса „сградна инсталация”, след като въпросната инсталация минава през собственото ми жилище”, запита поп-певицата Камелия Тодорова.

Енергийният експерт Васил Филипов припомни, че полицейски и прокурорски проверки са доказали, че за 8 години само столичната „Топлофикация” е надписала сметки за близо 4.5 милиарда лева. „Монополистът си е създал механизъм за отпечатване на сметки с невярно съдържание, като схемата продължава и до днес. Парадоксално е, че „Топлофикация“ харчи по-малко газ за производството си, а стойността на фактурите за произведената топлоенергия се увеличава.

Дани Милев сподели в изказването си пред митинга, че при обиколките си из страната по време на националната подписка срещу монополите, организирана от „ДНЕС”, се е срещнал със стотици хора, пострадали от произвола на монополистите. Той припомни, че в 27-те приемни на „ДНЕС” юристи-доброволци напълно безвъзмездно месеци наред приемат жалби и сигнали, чийто брой вече надхвърля 17 000.

730 000 души се включиха в Националната подписка „Срещу произвола на монополите” и дадоха своя глас за това, че не желаят повече да търпят произвола на монополите и мобилните оператори.

В края на митинга актьорът Николай Урумов прочете обръщение на участниците в протеста към монополистите и политиците.

Прочети още на: dnes.bg