Безплатни консултации могат да получат гражданите пострадали от естествените монополисти и мобилните оператори в приемната на Движение „Днес“, която се на мира на бул. „България №10”, ет. 3; стаи 2-ра и 4-та, съобщи на пресконференция в сряда координатора на движението Ангел Заимов.

Той информира, че Общото събрание на „Гражданско движение ДНЕС – Общество на пострадалите” е взело решение за промяна на името на движението, което занапред ще бъде „Гражданско движение ДНЕС – Общество срещу произвола”.

Причините за промяната са двете, обясни Заимов. Едната е, че „Общество на пострадалите” звучи твърде безхарактерно за хората, които доброволно влагат много усилия и характер в своята работа. Основната причина обаче е, разширяването на дейността на Движение „Днес“ в посока защита правата на гражданите от нередности от всякакъв характер.

С течение на времето, в приемните са започнали да идват граждани, с проблеми извън монополите. По съвсем естествен път разширяването на дейността е станала наложителна, за да може се помогне на всички граждани, търсещи помощ от „Днес“, съобщи Заимов.

Адвокат Илиян Илиев, който е доброволец към ГД „Днес“ каза пред медиите, че ловчалии могат да получават безплатни правни консултации и при необходимост, процесуално представителство чрез завеждане на индивидуални и колективни съдебни искове по най-ниските тарифи, определени съгласно Наредба 1 от 9.07.2004 г.

За нас е удоволствие да работим за гражданите на град Ловеч, не връщаме никой и даваме съвети и консултации на всички, каза Илиев. Досега от „Днес“ са помагали на гражданите като са давали безплатна правна консултация по темите с естествените монополи и мобилните оператори. Сега вече, дейността се разширява и включва казуси, касаещи:

  1. Некоректни интернет доставчици и кабелни оператори;
  2. Взаимоотношения с банки и застрахователни дружества;
  3. Пострадали от градския и междуградския транспорт и пътнотранспортни произшествия;
  4. Трудови злополуки;
  5. Трудово-правни спорове;
  6. Проблеми с НЗОК и увреждане при оказване на медицинска помощ;
  7. Обезщетения по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди;
  8. Имотни измами;
  9. Всякакви други правозащитни казуси;
  10. Помощ при попълване на документи, изисквани от администрацията.

Основната цел според Илиев е да се осигури правна защита на всички граждани и да се окаже съдействие на всеки, потърсил помощ от „ГД „Днес“.

Основното недоволство е от мобилните оператори, каза адвоката. Най-важната препоръка е да се четат внимателно договорите при получаване на тъй наречените „подаръци“, тъй като в последствие се оказва, че този „подарък“ трябва да се плаща в продължение на 12 или 24 месеца под формата месечни услуги, които абоната не е имал намерение да ползва.

 

 

Практиката на ДНЕС показва, че много потребители не са запознати със задълженията си по закон и при получаване на съобщения от съд пропускат възможността да направят възражения, които са в тяхна полза, сподели Илиян Илиев. Основната роля на ДНЕС и на приемните ни е да научим хората как да търсят и да отстояват правата си, заяви адвоката на движението.

Ангел Заимов сподели, че през миналата година приемната е била на друг адрес и с друг адвокат, чието име не беше споменато, и тогава нещата не са вървели много сериозно. Хората идваха, търсиха ни, но нас ни нямаше, призна той. От този момент нататък, декларираме , че в часовете от 10.00 до 16.00 часа в новата приемната ще има човек, който ще посреща гражданите, независимо с какъв проблем идват.

За миналата година не са завеждани дела в Ловеч, но в национален мащаб нещата са различни, сподели Заимов. Тук все още хората са в латентно състояние и не искат да си търсят правата, изпускат сроковете, плащат си доброволно. В страната, например в Кочериново, ВиК е било осъдено след колективен иск за 80 000 лева, каза лидерът на движението. Според него, именно делата срещу ВиК вървят най-трудно, може би защото дружествата са най-старите играчи на пазара и всичко при тях е изпипано много добре.

Заимов подчерта, че за разлика от Ловеч, в другите области хората са много по-активни и търсят и отстояват правата си, затова и от движението разчитат много и на медиите, за популяризирането на приемната и решаването на проблемите на гражданите.

Адрес на приемната:

бул. „България №10”, ет. 3; стаи 2-ра и 4-та

тел: 068 600 337

lovechtoday.eu