Николай Делигеоргиев е един от многото сираци в България. Един от многото бъбречноболни, нуждаещи се от животоспасяваща операция. Един от многото безработни, един от много бездомници, един от многото, използвани като повод за събиране на помощи, които не отиват за нуждаещите се от тях.

Заради недъзите си бил изоставен при раждането и израснал по домове за сираци. Преживял е две операции: на 10-годишна възраст в Старозагорската болница са оперирали единия му крак, а в пловдивската Очна клиника към УМБАЛ са отстранили кривогледството му.

Тежкият пиелонефрит е причина да губи няколко пъти работата си. Задлъжнял с 465 лева за здравни осигуровки, а изплащането им било условието да бъдат оперирани болните му бъбреци. Три години работил във фирма край Пловдив, но заради честите болнични, загубил работата си. След това го наели във верига ресторанти като готвач, но на няколко пъти се изпуснал в кухнята и го изгонили. Мизерията го принудила да работи дори тежка физическа работа в склад за дърва, но сезонът свършил и пак останал без работа.

Обикаля Пловдив в търсене на работа и подслон. Спи в изоставената евангелска църква.

Случайност отвежда 23-годишният младеж пред приемната на Гражданско движение „ДНЕС” в Пловдив. В снежен и студовит ден стоял с прокъсаните си гуменки. И със замръзнал катетър. Координаторите ни успяват да уредят настаняването му в защитено жилище и да се храни три пъти в седмицата в кухнята за бедни на Ордена на майка Тереза в Пловдив. Събрат и пари за чифт обувки и дрехи. А Николай се надява се да събере дължимите 465 лева здравни осигуровки, за да отиде на операция, която е задължителна за оцеляването му.

С помощта на дарители от Пловдив, Асеновград, Казанлък и София координаторите на „ДНЕС” успяха да съберат пари за здравните осигуровки на Николай, така че да може да бъде приет в болница. Преди седмица младежът бе успешно опериран от екипа на завеждащия Урологичното отделение на МБАЛ–Пловдив д-р Димитър Шишков. Пак координаторите на ДНЕС подготвят и документите му за ТЕЛК

Предстои следоперативното му възстановяване. Вече е осигурен десетдневен престой в санаториума в Хисар. От името на „ДНЕС” е внесена молба за издаване на безплатна карта за градския транспорт в Пловдив.

 

Бъдещето

Николай гледа живота с надежда. Той вече знае, че ще се излекува. Ще живее. Мечтае да завърши вечерно гимназиалното си образование и да стане готвач.

ДНЕС подготвя записването му в бюро по труда и участие в курсове за преквалификация.

Заедно и с грижа за ближния животът ни може да бъде по-вкусен…