Общото събрание на „Гражданско движение ДНЕС – Общество на пострадалите” взе решение за промяна на името на движението, което занапред ще бъде „Гражданско движение ДНЕС – Общество срещу произвола”. Това съобщи на пресконференция днес Галя Николова – национален координатор на Гражданско движение „ДНЕС”. Тя обясни, че причината за промяната е разширяването на периметъра на дейност на движението в посока защита на гражданите от нередности от всякакъв характер.

„Вследствие на подписката ни срещу монополите се активизира обществената енергия, което по естествен път доведе до създаване на граждански приемни в цялата страна. Доброволци на ДНЕС организираха приемни във всички областни градове, където гражданите получават безплатни консултации, а делата, които се завеждат, са по минимални тарифи. С течение на времето в приемните ни започнаха да идват и граждани с най-разнородни жалби, извън обсега на монополите и мобилните оператори”, обясни Галя Николова. Така по съвсем естествен път ДНЕС стига до идеята за разширяване обсега на дейността на приемните, за да можем да помагаме на всички граждани, които потърсят помощ от нас.

От утре (6 март) в приемните на ДНЕС в цялата страна гражданите ще могат да получават безплатни правни консултации и процесуално представителство чрез завеждане на индивидуални и колективни съдебни искове по най-ниските тарифи, не само по антимонополни казуси, но и по казуси, касаещи: Некоректни интернет доставчици и кабелни оператори; Взаимоотношения с банки и застрахователни дружества; Пострадали от градския и междуградския транспорт и пътнотранспортни произшествия; Трудови злополуки; Трудово-правни спорове; Проблеми с НЗОК и увреждане при оказване на медицинска помощ; Обезщетения по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди; Имотни измами; Всякакви други правозащитни казуси; Консултации по европроекти; Помощ при попълване на документи, изисквани от администрацията.

„Нашите адвокати-доброволци не връщат никого и дават консултации на всички, които търсят съвет или конкретна правна помощ, независимо дали проблемът им се отнася до монополисти, или не”, каза Галя Николова и допълни: „При такъв широк обхват на доброволческа помощ практически ще можем да изпълним основните си цели да осигурим правна защита и съдействие на всички граждани, да обърнем внимание и окажем съдействие на всеки, потърсил помощта ни”.

Галя Николова припомни, че преди година ДНЕС организира национална подписка срещу произвола на монополите, в която се включиха над 700 000 граждани поискаха. През тази една година ДНЕС направи множество предложения за промени в Закона за енергетиката (ЗЕ), Закона за електронните съобщения (ЗЕС) и др. Резултатът: не малка част от исканията ни бяха възприети от законодателя и залегнаха в ЗЕС. В момента в Народното събрание тече обсъждането на ЗЕ. Експерти на ДНЕС участват в заседанията на Парламентарната комисия и ще информират гражданите за персоналната позиция на всеки член на комисията за това как е гласувал по изпълнението на всички искания, залегнали в Националната гражданска подписка.

Ирена Пейкова, координатор на дейността на приемните на ДНЕС, представи резултатите от дейността, като подчерта, че за година над 4000 жалби и сигнали на граждани са били получени и обработени от адвокатите-доброволци на движението. Общо за периода от Националната подписка срещу произвола на монополите досега жалбите и сигналите са 21 хиляди. Заведени са 437 дела срещу монополисти, като една-пета от тях вече са приключили в полза на гражданите. Най-много заведени дела има в Кюстендил (82), следван от София и Добрич с по 57 дела. След тях се нарежда Варна с 25 дела, а в останалите градове цифрите са по-малки, обясни Пейкова.

Най-често гражданите се оплакват от топлофикационните дружества. Почти половината от жалбите са именно срещу тях, като 80 на сто от всички жалби срещу ТЕЦ се отнасят за столичната топлофикация.

Следващи в списъка на потребителското недоволство са мобилните оператори. Най-много жалби (42%) са подадени срещу М-тел, следван от Виваком (30%) и Глобул (28%). „За съжаление, все още не можем да се похвалим със спечелени дела срещу мобилни оператори, но все пак са в ход няколко иска и очакваме съдът да се произнесе по тях. Надяваме се решението да е в полза на потребителите”, каза Ирена Пейчева.

Най-рядко гражданите се оплакват от ВиК-дружествата (11% от жалбите), но пък най-често именно при този тип монополисти става въпрос за масовост на засегнатите. Обикновено не става въпрос за една или две надписани сметки или неправилно отчетени водомери, а за натиск върху цели населени места, т.е. общият ефект върху хората е сериозен.

„Електроразпределителните дружества, като единствени продавачи на ел.енергия в рамките на определен регион, имат господстващо положение на пазара, а потребителят се явява по-слабата страна в продажбеното отношение и то да такава степен, че той се счита обвързан с договорите, без практически да може да въздейства на тяхното съдържание. Практически потребителят не може да договаря с друг продавач, тъй като такъв на пазара в дадения регион няма”. Това обясни адвокат Даниел Алексиев – доброволец към ДНЕС-Добрич, който е и адвокатът с най-много спечелени дела. Всички те са срещу електроразпределителното дружество Е.ОН. Това е ЕРП-то, срещу което има най-много подадени жалби и най-много заведени дела. Своеобразен отличник сред ЕРП-тата е ЕВН с най-малко жалби и най-малко заведени дела.

„Практиката на ДНЕС показва, че много потребители не са запознати със задълженията си по закон и при получаване на съобщения от съд пропускат възможността да направят възражения, които са в тяхна полза”, сподели адвокат Наталия Кумпикова, работеща като доброволец в приемната на ДНЕС в София по казуси с топлофикация, мобилните оператори и банковите кредити. Според нея е изключително важно абонатите на мобилните оператори да четат внимателно документите, които им се предоставят за подпис при получаване на т.нар. „подаръци”, тъй като впоследствие се оказва, че за този подарък трябва да се плаща в продължение на 2 години под формата на месечна такса за ползване на услуга, която абонатът не е имал намерение да ползва.
„Ролята на ДНЕС и на приемните ни е да научим хората как да търсят и да отстояват правата си.” Това каза по време на пресконференцията Любомир Атанасов, адвокат-доброволец на ДНЕС – Кюстендил, който води едно от големите съдебни дела – колективен иск на жителите на Кочериново срещу местното ВиК-дружество.

Участниците в пресконференцията изразиха убеждението си, че когато гражданското общество се самоорганизира успешно, то става достатъчно мощно и успява да си реши проблемите, въпреки често наблюдаваното бездействие на държавата.

dnesplus.bg