Безработицата е най-тежкият проблем за жителите на 25 областни центрове у нас, показва проучване на гражданско движение “ДНЕС“.

В допитването „Да изберем и решим заедно проблемите на нашата община“ са се включили 76 985 души.

Безработицата е посочена като най-сериозен проблем от 27 на сто от анкетираните, а лошата инфраструктура от 25 процента.

Организацията на движението и паркирането в национален мащаб са на трето място, отбелязани от 15 на сто от запитаните.

Чистотата и бездомните кучета следват съответно с 12 и 5 процента, съобщи националният координатор на „ДНЕС“ Галя Николова.

В различните региони гражданите са посочили различни проблеми като най-съществени. В Бургас третото място е за местните данъци, посочено от 46 на сто жители на морския град.

В Стара Загора 62 процента от анкетираните са класирали като най-тежък проблемът с обгазяването и с унищожаването на ракети на полигона край село Змейово.

Паралелно с референдума на „ДНЕС“ за столицата е проведено и социологическо проучване на агенция ЕСТАТ.

За София топ 5 изглежда така – лошата инфраструктура /26,2 на сто/, бездомните кучета /21,6 на сто/, чистотата /19,9 на сто/, цената на парното /14,1 на сто/ и движението и паркирането /9,8 на сто/.

По думите на Иво Желев, управител на ЕСТАТ, най-критични към управлението на столицата са учащите и младите хора.

В национален мащаб, коментира Иво Желев, топ 5 на проблемите показва, че това са проблеми на сравнително изостанало общество и на държава, далеч от всякаква модернизация.

Източник: dnes.bg