В рамките на целия ден 11 юни в София Гражданско движение „ДНЕС“ съвместно с фондация „Същност“ провеждат акция от поредицата доброволчески инициативи на „ДНЕС” в помощ на трудноподвижни хора „ДНЕС помагаме!“.  Кампанията е продължение на инициативата на „ДНЕС“ от есента на миналата година, когато 380 доброволци на движението от цялата страна помогнаха на 743 души с опорно-двигателни проблеми да стигнат до избирателните секции и да дадат своя вот в президентските и местни избори.

През целия ден в София 37 доброволци от „ДНЕС” и „Същност” помагат на 28 трудно подвижни граждани в техните ежедневни ангажименти: почистване и подреждане на дома, ремонти, пазаруване; придружават ги до административни учреждения за уреждане на лична документация. Петима граждани са заведени на медицински прегледи и изследвания. На гражданин с инвалидна количка му се оказва помощ тя да бъде ремонтирана. Трима са пожелалите да отидат на изложба в столична галерия. Голяма част от заявилите помощ в приемната на „ДНЕС” са пожелали извеждане до близък на адреса им парк или градинка. Един от нуждаещите се покани доброволци на „ДНЕС” единствено за компания на кафе, тъй като от месеци няма с кого да го сподели. Друг трудноподвижен човек пожела да го заведат до близката метростанция, която наблюдава от години през прозореца си, за да се повози на метрото, в което никога не е слизал.

Осъзнавайки колко много хора се нуждаят от помощ и съпричастност, в бъдеще „ДНЕС“ ще продължава инициативата си в рамките на един ден през определен период от време. Гражданското движение отправя апел към гражданите, които са готови да проявят грижа и внимание към хората с увреждания, да се регистрират като доброволци в рамките на инициативата „ДНЕС помагаме!“.

Булфото