Недопустимо е за 1 час паркиране да плащаме, колкото за два хляба. Това заяви Галя Николова от Гражданското движение „Движение за национално единство и спасение“ (ДНЕС) по повод влязлата преди два дни нова наредба за паркиране в центъра на София.

Ефективен диалог между гражданите и общинарите няма, а преговорите са формални, уточни Галя Николова.

Според ДНЕС наредбата е дискриминационна и не решава проблема с паркирането в столицата.

Работещите в центъра трябва да плащат по минимум 16 лв. за паркинг в продължение на 20 работни дни. Това прави разход от около 300-400 лв. месечно при средна работна заплата 783 лв., изчислиха от движението. Живеещите в синя и зелена зона пък трябва да плащат стотици левове за винетни стикери, а тези пари нямат гарантирано паркомясто.

Новите правила практически въвеждат един нов местен данък на фона на икономическата криза и растящата безработица, подчерта Абрахам Бенлиан, адвокат на Гражданското движение. Според него няма икономическа и правна логика да се увеличава цената на услуга, която дори не е гарантирана.

От ДНЕС настояват за обоснованост на цените, като се съобразят с покупателната способност на хората. Гражданската организация претендира и за публичен отчет на „Центъра за градска мобилност“, за да има прозрачност при управлението на събраните от гражданите средства.

Друго искане на гражданската организация е да бъдат премахнати всички незаконни паркинги и всички служебно обособени паркинги пред барове, ресторанти, магазини, банки и т.н., а другите да се преразгледат, като да останат само тези пред държавни, общински институции, учебни и здравни заведения.

ДНЕС настоява още Столичната община да построи достатъчен брой паркинги на достъпни цени, както и да гарантира, че заплащането на услуга води реално до получаването ѝ.

Очакваме след седмица от Столичната община да подготвят конкретни текстове в наредбата в полза на мнозинството софиянци, обявили се против нея, заяви Анжелика Цокова.

Ако до 8 септември няма реален напредък по изпълнението на техните искания ще бъдат предприети други действия, за които от ДНЕС ще уведомят обществото допълнително.

ДНЕС е доказвало, че винаги търси диалог, а не проблем и конфронтация, подчерта Цокова. Тя допълни, че възможните варианти оттук нататък са протести, ако не бъдат чути исканията на гражданите.

На този етап няма да настояват за оставките на заместник-кмета по транспорта Любомир Христов и председателя на транспортната комисия към Столична община Радослав Тошев.

Цокова припомни, че проучване на Гражданското движение, проведено съвместно с агенция „ЕСТАТ“, показва, че 69% от софиянци са против новите правила за синя и зелена зона.

Наредбата е дискриминационна и стоварва проблемите на града върху хората без да решава проблема с паркирането и не е съобразена с настоящия жизнен стандарт на гражданите, твърдят от ДНЕС. Според тях тя погазва грубо и безапелационно правата на хората с увреждания.

В подкрепа на позициите на ДНЕС и протеста на гражданите се изказаха и участващите в пресконференцията попмузиканти Силвия Кацарова и Дичо. Според тях не може шепа общински съветници и бюрократи да застават срещу интересите на софиянци.