60 000 подписа, събрани през последните 3 месеца, внесоха в деловодството на Столичната община от ВМРО и Гражданско движение ДНЕС с искане да се проведе референдум за прекратяване на концесионния договор със „Софийска вода“. Общинският съветник и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки внесе подписите. Целта е Столичният общински съвет да насрочи заседание, на което да приеме решение за провеждане на местен референдум по този проблем. Така общината е задължена да даде възможност чрез Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление столичани сами да решат дали трябва да се прекрати концесионният договор със „Софийска вода“. От ВМРО са категорични, че дружеството злоупотребява със своето монополно положение и ощетява софиянци. Според Джамбазки един такъв референдум няма да струва нищо на общината, нито на данъкоплатците.

След като си заложил 20% загуба на вода, а имаш над 60% в продължение на 12 години, очевидно не си изпълняваш договора. След като си казал, че водата ще струва определена стойност, а тя струва 10 пъти повече, очевидно не си изпълняваш договора. След като си казал, че ще инвестираш в пречиствателна мрежа и в канали и т.н., а пък инвестиционната програма на „Софийска вода“ е по метода „набиване на дървена клечка в спукана тръба”, значи не се изпълнява договорът.

Певицата Теди Кацарова също подкрепя инициативата, тя даде пример за това как „Софийска вода“ нарушава нейните права.

Моята вода, за период, в който аз бях в чужбина, беше 8 кубика. Значи вероятно аз имам басейн в къщи.

От Гражданско движение ДНЕС и ВМРО очакват на заседание на Столичния общински съвет да вземе решение, преди да се проведе местен референдум или не.