След закриване на поделението Враца губи 500 работни места, министърът на отбраната Аню Ангелов коментира, че армията не е социална институция

“Както е тръгнало, във Враца ще останат само пенсионери, кучета и безработни възрастни.“ Това каза о. з. подп. Радослав Гетов и не скри разочарованието си, че никой не обръща внимание на регионa. Градът в северозапада е в своеобразен шок, след окончателното закриване на военното поделение там. В града на Ботев вече губят и надежда и вяра, защото въпреки двегодишната си борба не успяха да запазят работните места 500 млади хора. Част от тях вече напуснали града, взимат и семействата си. Безработицата се увеличава, потреблението намалява, децата в училище намаляват.

“Половината от работещите в града подкрепиха идеята за запазване на поделението и на тия 500 работни места“, разказа подп. Гетов. „Докато съществуваше поделението в града всеки месец се вливаха 600 000 до 700 000 лв. Това малко ли е?! А сега няма, няма откъде нищо. Над 1000 млади хора да напуснат този град, това за мен не е държавна политика, не е начин на провеждане на някаква реформа независимо дали било в армията по икономическа или друга причина“, разказва той.

Тук помнят за срещата с министърът на отбраната Аню Ангелов и думите му, че армията не е социална институция да се грижи за това, че някой си щял да остане безработен, както и че ще бъдат предложени нови места на хората за работа. Сред тези, на които е предложена работа е и съпругът на Ася Крумова. Жената е една от тези, които са се борили за поделението, представи се като съпруга на военнослужещ, но побърза да добави и едно „все още военнослужещ, защото не се знае докога и как няма да ги загради и тях и там реформата. Предстоят още съкращения на около 5000 човека, може и той да е един от тях“. Врачани са обидени на Ангелов и заради това, че нарекъл поделението „автомобилна школа“. “Каква школа?! 8 – ма мотострелкова дивизия беше по – голяма, отколкото сега армията“, казва о.з. полк. Пенчо Видинлиев. „Не може един министър да казва, че Враца не е град с военни традиции. Във Враца нямало военни традиции – как да няма военни традиции – от турско време тук е имало конак, войска. Полкът във Враца е участвал във войни“.

Хората разбират, че закриването на поделението било планирано още в края на октомври 2010. По това време близките им от поделението са на мисия в Афганистан, Кабул. „Тази новина потресе целия град, всичките близки и роднини, деца – които имаме връзка с военнослужещите“, каза Ася, съпруга на военен от града. И така започват да търсят съдействие – правят Инициативен комитет, излизат с апел към всички инстанции и започват да събират подписка, подписват се около 10 000 врачани. Предават папките в Парламента и нямат никакъв отговор. Общинският съвет на Враца излиза с декларация за запазване на поделението. Срещат се и с омбудсмана, тогава Гиньо Ганев, който казал, че ще се застъпи за тях. „Явно връзките и нещата са много по – високо“, убедени са врачанци. “ Само от ПП ГЕРБ нямахме никакъв отзвук до този момент – нито за, нито против. Те просто изпаднаха в едно мълчание и до ден – днешен се мълчи“, каза Ася. Така от 1 юли тази година вече никой не работи в поделението. А ефектът от това се усеща и от падналия оборот на магазините. „Никакви алтернативи за работа! Просто градът е беден, нямаме никакви икономика, нищо почти не работи – един циментов завод работи в едно близко село и освен полиция, пожарна и администрации, друго няма…“, споделя Ася.

Около 100 военни са тези, които са в разпореждане и след януари от армията на България ще минат към армията на безработните. Военните от запаса, които са преживели реформата в армията в последните 20 години не помнят някога да се е говорело за това поделението във Враца да се закрие. О.з полк. Стефан Стефанов е категоричен, че то е необходимо за армията, защото със закриването му от Плевен до Видин няма един войник. „При пожари тук излизаха 50 – 60 човека на недостъпни места. Утре ако стане нещо тук и в АЕЦ „Козлодуй“ и други заводи, които работят – никой не може да вземе никакво отношение по въпроса“, споделя военният.

Според гражданите теренът на поделението е апетитен и „цялата борба тръгна от положението на поделението, от самия голям район и затова се стигна да го закрият“. Местните подозират корпоративни или бизнес интереси зад закриването. Спомнят си съвещанието, в което областната управителка признала, че след като вземе помещение от поделението, на негово място ще направи текстилен цех. Врачани прогнозират, че „ще се разпродаде това на парче – ще се купи, а поделението е в най – равното и най – хубаво място във Враца. Имат го за едно от най – образцовото поделение с най – хубавата база.“Не може такава база с такава лека ръка просто да се ликвидира. Това е ликвидация – без да се помисли“.

Местните говорят, че земята под поделението е била дарена от царица Йоана с изричното условие да се ползва само и единствено за нуждите на войската. “Много ми е болно“ призна и о.з. подп. Радослав Гетов, който е областен координатор на Гражданско движение „Днес“, бивш военен с 35 години служба в армията, последните 10 години във Враца. „Толкова ми е болно, че като гледам сега какво е останало от него – нито ми се говори, не ми се мисли – плаче ми се като го гледам. Като знам тук какъв живот кипеше, колко хора имаше и какво беше това поделение за града и за целия регион“.

Заместник-кметът на община Враца Красимир Богданов съобщи, че в общината през изминалата седмица в пристигнало писмо от МО, от министър Аню Ангелов, в което ведомството дава принципното си съгласие да се започне процедура по предоставяне на имотите на закритото поделение 52 380 на община Враца. След като стане общинска собственост обаче какво ще стане с имотите – той не се ангажира сега да каже конкретно, но подчерта, че каквото и да се прави, ще е само след обществени обсъждания с врачани.

Местната власт е провела срещи по въпроса и в тях е декларирана готовност и от МО да се намери алтернативен вариант на съществуване на поделението – център за подготовка на резерв или център за кризисни ситуации. „Но към момента от това, което беше коментирано на подобни срещи нищо не се изпълни и включително една идея – поделението да бъде обособено като военно исторически музей или филиал на НВИМ. Нямаме развитие и в тази посока“, посочи Богданов. Последната среща е през април с министъра и командира на СВ. „Всички тези заявки бяха потвърдени тогава, че ще се работи, но няма информация в тази посока“, посочи той.

Източник: pan.bg