Гражданите да излязат и да гласуват активно на предстоящия референдум, призоваха активисти от великотърновското движение „ДНЕС“. Сдружението не излиза с позиция „за“ или „против“, важно е обществото да бъде информирано за ползата и негативите от бъдещето изграждане на нова ядрена централа, обясни областният координатор на движението Мартин Карагеоргиев. За това от „ДНЕС“ стартират разяснителна кампания във Велико Търново.

В центъра на града доброволци ще раздават брошури с информация какъв е начинът за участие в референдума и какво трябва да знаем за ядрената енергетика. Листовки ще се разпространяват и в кварталите на града, те могат да се намерят и в офиса на движението. За да формират позицията си гражданите трябва да си отговорят на няколко въпроса: колко ще струва изграждането на втора АЕЦ, кой и как ще финансира проекта, какви ще са потенциалните ползи за енергетиката и развитието на икономиката ни и има ли рискове за околната среда, обясни Карагеоргиев.

Според него единственият независим източник на подобна информация е доклада на английската банка консултант, но в по-голямата си част той е засекретен. По желание на заинтересованите граждани от движението ще предоставят информация по проекта на свой независим енергиен експерт. Първият демократичен референдум е тест за следващо допитване и ако сега обществото не гласува, повече няма да ни питат, смята активистката от „ДНЕС“ Виолета Белчева.

От движението настояват да бъде изработен и приет нов закон за референдумите, който в много по-висока степен да дава възможност на българските граждани да упражнят правото си на мнение по важни обществено-политически и икономически въпроси.

Чуйте повече от Карагеоргиев и Белчева в звуковия файл.

Дарик