Над 1300 българи от цялата страна откликнаха и се присъединиха към Националната доброволческа инициатива „ДНЕС помага”. Хора на различна възраст и с различни професии: учители, лекари, медицински сестри, мениджъри на компании, юристи отделят от личното си време, за да помогнат животa на уязвими групи от българското общество да стане поне малко по-добър. Инициативата стартира в края на миналата година и е свързана с факта, че 2013-а е обявена за „Европейска година на гражданите”. В основата й стои гражданското движение „ДНЕС”.

То е основано в началото на 2007 г. първоначално под името „Видов ден”, когато група интелектуалци, хора на изкуството, експерти от различни области се обединяват около идеята да развиват инициативно, действено гражданско общество. Първата кампания на движението е свързана със събирането на 700-хилядна подписка срещу монополите, чрез която българите изразяват неодобрението си срещу тяхната политика и липсата на прозрачност. „ДНЕС” е изградило също 27 приемни в областните градове в България, в които юристи-доброволци консултират безплатно гражданите за техните права и за различни проблеми, с които се сблъскват. Освен това неправителствената организация прави редовен мониторинг на дейността на местната власт и на това доколко адекватно работи тя с хората. Целта на „ДНЕС помага” е да подпомогне и разнообрази живота на трудноподвижните и самотни възрастни хора, както и на гражданите с физически и зрителни увреждания. Повече за нея разказва Петър Лазаров, национален координатор на инициативата и член на УС на движението:

Основната идея на нашата гражданска инициатива „ДНЕС помага” е да решаваме конкретни социални проблеми на хората, да подобрим възможността на тези хора да се интегрират в обществото. Стартирахме първоначално с набиране на доброволци от цялата страна. Откликнаха много хора с най-различни професии, и млади, и на средна възраст, които се занимават с най-различни дейности. Всеки от тях заяви какво време може да отдели и с какъв доброволчески труд може да бъде полезен. Повечето хора помагат с това, в което са най-добри, а именно с професията си. Например има медицински сестри, които се включиха с това да мерят кръвното налягане на възрастните хора. Сега през зимата помагаме да се нацепят дърва в къщите на самотни хора, да се почисти снегът пред дома им. Пазаруват се също хранителни продукти, лекарства, хората се съпровождат до болнични заведения, до различни институции, помага им се при попълване на административни документи, които не са им ясни. Освен това спектърът на помощта е различен и в различните общини. В цяла България, в близо 120 общини, успяхме да активизираме много хора, които прегърнаха идеята и според възможностите си, и според свободното си време се включват и станаха част от гражданската инициатива „ДНЕС помага”.

Партньор на гражданското движение в инициативата е Софийската митрополия. Заедно те организират в църквата „Св. Св. Кирил и Методий” в центъра на столицата кухня, в която бедни хора ще получават топла храна. С цел да бъде създадена по-достъпна архитектурна среда за хората с физически увреждания, доброволците ще изготвят и „Карта на препятствията”. В различни общини те обозначават местата, на които има нужда от пешеходни пътеки и светофари със звуков сигнал, както и местата с високи бордюри, които са пречка за хората в колички. Ние знаем, че не могат да станат чудеса и наведнъж да се направят 20 или 30 такива места. Но се спираме на конкретен обект в общината и предлагаме на местната власт да вземе мерки, за да видят хората, че нещо реално се случва, обяснява Петър Лазаров. В общини като Кърджали, Велико Търново, Сандански и Шумен доброволците посещават домове за трудноподвижни и самотни възрастни хора и граждани с физически и зрителни увреждания. За тях се организират различни културни събития, както и срещи с известни личности. Наскоро във Велико Търново известен съдов хирург се срещна с възрастните хора и им разясни различни здравни проблеми, свързани с грижата за сърцето, разказва Петър Лазаров. В рамките на инициативата „ДНЕС помага” е и създаването на организация за придружаване на затруднените граждани до избирателните секции с безплатен превоз, както и предварително проучване на местата за гласуване.

Нашата помощ по време на референдума за бъдещето на ядрената енергетика в края на януари беше продължение на друга наша инициатива, която стартирахме по време на изборите за президент и за местна власт. Тогава наши доброволци се включиха и подпомогнаха трудноподвижни хора, които искаха да упражнят своето конституционно право на глас – казва Петър Лазаров. – По време на този референдум успяхме да помогнем на 976 граждани в цялата страна, като се включиха 486 доброволци с 138 лични автомобила. Така че мисля, че успяхме да помогнем на хората в правото им да гласуват.

По публикацията работи: Румяна Цветкова, БНР