Категория:

Винаги сме се нагърбвали с битки с монополите и с институциите, за да се борим за правата на гражданите. Това заяви на пресконференция Анжелика Цокова, председател на Гражданско движение ДНЕС.

„Доброволчеството очевидно не се приема достатъчно добре у нас. Желанието ни е по някакъв начин да се преборим със статуквото и с политическите партии, които окупираха властта през последните 23 г. Искаме гражданите да бъдат добре представени в институциите и да участват в управлението и в контрола им“, добави тя. „Подготвяме се за гражданските избори и решихме да издигнем кандидатури на хора, които са известни в обществото, имат качества и досега не са участвали във властта. Гражданско движение ДНЕС се поставя в услуга на гражданите, а не влиза в политиката. Партиите ще загубят войната, която вече 23 г. водят с гражданите“, посочи Цокова.

На пресконференцията стана ясно, че гражданските избори ще се проведат на 4 и 5 април. Кандидатите трябва да се ползват с добро име, да са разпознаваеми за обществото, да не се осъждани, да не са бивши или действащи министри, както и да не са били агенти на бившата Държавна сигурност. Партията мандатоносител на гражданското движение ще бъде дяснориентираната „Кауза България“. Гражданските избори ще бъдат финансирани със средства на движението и на партията. Всеки номиниран ще подпише декларация, че приема платформата на движението, ще работи за нея и сам ще се оттегли, ако гражданите поискат това. Декларацията няма да има юридическа, а само морална стойност. На сайта на движението има повече информация за кампанията и процедурата по номинации.

Председателят на Политическа партия „Кауза България“ Георги Титюков заяви, че формацията е взела решение да отвори на 100% листите си за гражданите. „Отваряме листите си за хората, които бяха лъгани в продължение на 23 г. Очакваме гражданите сами да ги наредят. Нито един член на нашата партия няма да бъде кандидат за народен представител. Аз смятам да номинирам поне за моя избирателен район – 16 МИР-Пловдив, хора, които смятам за достойни“, добави той.