Гражданското движение ДНЕС инициира разработването на гражданска доктрина „Единна България„. На конференция в столичния хотел „Рила“ председателят на движението Анжелика Цокова обясни, че скоро ще бъде готова интернет платформа, в която граждани и организации могат да се регистрират и да предлагат теми, които според тях са важни за обществото.

По думите на Цокова следващата стъпка е от регистрираните участници да се излъчат представители, които да участват в редица кръгли маси за изготвяне на конкретни предложения по всяка тема. Така ще се достигне до ясно формулиране на приоритетите и целите, които гражданите поставят на първо място и около които народът постига обединение.

Целите, които движение ДНЕС е предложило до момента, обхващат народното представителство, държавното устройство, местната власт, съдебната власт, обществения ред и проблемни за българите въпроси, свързани с икономиката, монополите, здравеопазването и образованието, битовата престъпност и демографската криза.

Цокова обясни, че нуждата от тази инициатива е наложена от разделението в обществото, което вече граничело с омраза. Според нея отношението на политиците към състоянието на българите е почти унизително. Цокова бе категорична, че гражданите трябва да се обединят около основни приоритети и да ги поставят на вниманието на политиците.

Д-р Николай Лалев също взе отношение по темата, като подчерта, че в земеделието също има монополи при отделни култури и направления. По думите му най-големият проблем на отделната личност у нас е битовата престъпност. Той оправда създаването на платформата и с нуждата страната ни да реши веднъж завинаги каква ще бъде насоката й в енергийния сектор, а не всяко правителство да преструктурира цялостно сектора. Лалев бе категоричен, че политиците знаят какво трябва да се направи, но никога няма да го направят, защото следват своите теснопартийни цели.

Според ръководството на движение ДНЕС в срок до два месеца можем да очакваме обобщение на това какви теми са наложили гражданите за доктрината за единство.

news.bg