Собствениците на автомобили, които вчера ви показахме заснети, паркирали неправилно в непосредствена близост до паметника на Тотю Иванов в Габрово, са били глобели от пътна полиция. Подателят на сигнала Анатолий Антов – областен координатор на ГД „ДНЕС“ – Габрово, информира, че е бил потърсен от представители на пътна полиция, които му поставили въпроса дали ще предявява иск срещу собствениците на автомобилите.

„Отговорих, че не това целим, а да провокираме и събудим гражданската съвест“, пише той в писмото си, разпространено до габровските медии.

Антов е бил потърсен още и от собственика на ресторанта, намиращ се точно срещу паметника на Тотю Иванов. Той пояснил, че автомобилите били спрели там, защото кофите за боклук пред паметника пречат на паркирането. „И разясни, че често роми ровели там, сутрин те прибирали боклука и гости на ресторанта се чудели как може контейнерите за боклук да бъдат пред паметника и откъде идва вонята пред ресторанта. Последният случай бил свързан с детска група от Белгия, която трябвало да обядва в ресторанта. Ръководителите били удивени от това, което виждат и усещат във въздуха. Той предлага контейнерите да бъдат преместени на уличката, която продължава към МЗ, където по думите му има удобна площадка“, пише още в писмото на Антов до медиите.

От ГД „ДНЕС“ също смятат, че това е по-добрият вариант и апелират към Община Габрово съдовете за смет да бъдат премахнати оттам, считайки че не е правилно и те да стоят пред паметника на Тотю Иванов. „Надяваме се, че Община Габрово ще реагира на сигнала и ще премести въпросните контейнери“, споделя в заключение Антов.