Врачани организираха вчера протест в центъра на града след решението на министъра на отбраната от служебния кабинет Велизар Шаламанов да замрази отварянето на военното формирование в града поради липса на средства.

По време на митинга стана ясно, че министър Шаламанов ще се срещне в понеделник с областния управител инж. Венцислав Василев, кмета на Община Враца инж. Николай Иванов и Инициативния комитет за възстановяването на врачанското поделение.

На протеста присъстваха кмета на община Враца инж. Николай Йорданов, о.з. полковник Радослав Гетов, Ася Крумова, бившият военен министър Николай Цонев, бившият заместник-началник на Военна академия полковник Стойко Стойков, Георги Божинов и Венцислав Лаков.

„Проектът не е спрян, защото няма средства, а напротив – средства има. Те са заделени и не могат да се използват за нищо друго“, заяви областния управител на Област Враца инж. Венцислав Василев.

Той е изпратил писмо до президента Росен Плевнелиев, до министър-председателя Георги Близнашки и до военния министър Велизар Шаламанов, в което изразява несъгласието си с решението да се замрази проектът за възстановяване на военното поделение в града.

„Във връзка с положените досега усилия и ресурси за възстановяване на военно формирование 52380 в град Враца, се обръщам към Вас, за да изразя нежелание и да се прекратят дейностите по укрепването на военния капацитет, който през последните години беше опора на сигурността за цяла Северозападна България, център за подготовка на кадри за изпълнение на мисии в чужбина, съгласно задълженията на страната към НАТО, както и защита на населението при природни бедствия, което беше доказано и в настоящия момент при извънредно тежките наводнения в община Мизия, община Бяла Слатина и други общини на територията на Област Враца“, гласи писмото.

„Град Враца изпитва сериозни икономически трудности, свързани с висока безработица. Закриването на близо 500 работни места, напускането на града на младите семейства задълбочи и без това тежката ситуация в икономически, демографски и социален аспект. На основание на гореказаното, Ви моля да преразгледате Вашите решения, които касаят прекратяване на възстановителните дейности на военното формирование 52380“, се казва още в писмото на инж. Василев.