Писмо и снимки до кмета на Габрово са входирали от ГД „ДНЕС“ във връзка с подадени сигнали и искания до тях за намеса след неизпълнени обещания от страна на общинската администрация.

В писмото се казва:

„Ние, от „ДНЕС“ сме убедени, че дребни проблеми няма и затова решихме да споделим своите притеснения и учудвания за живота, който водим в нашия град. Преди няколко дни на светофарите до бившата Стоматология едва не е бил блъснат член на Консултативния съвет от конска каруца, с два огромни чувала в нея, управлявана от ромче на 10-12 години. До ОУ „Неофит Рилски“ в самите контейнери се бяха настанили 2-3 полуголи 5-6 годишни ромчета, които ровеха в отпадъците. Получихме ред сигнали във връзка с неправилно и неудобно поставени контейнери на ул. „Неофит Рилски“ и „Тотю Иванов“, както и само преди минути, когато подготвях това писмо, ни бе сигнализирано за асфалтиране на ул. Чардафон в пороен дъжд.

Във връзка с това задаваме следните въпроси към кмета Таня Христова, както и към ръководителя на Интегрирания проект за водния цикъл и Надзорния съвет към него:

  1. Защо беше премахната изградената законно площадка за контейнери до паметника на Митко Палаузов? Мотиви липсват за това действие. И макар живущите наоколо да си искаха старата площадка, контейнерите бяха преместени на съседната улица, която не е ремонтирана и мястото е крайно неподходящо.
  2. Преди време сигнализирахме органите на реда за неправомерно паркиране на автомобили пред и около паметника на Тотю Иванов. Към момента пространството до паметника е оградено с мръсни контейнери (без площадка) и обърнато в различни часове на деня отново в безплатен паркинг. Докога това ще продължава и защо не тачим паметта на нашите национални герои? Там ли им е мястото на контейнерите за смет?
  3. Какво се прави от Дирекция „Образование и социални дейности“ за обхвата и наблюдението на ромчетата, които безпрепятствено вилнеят из Габрово, карат каруци с коне и ровят в контейнерите за смет? Водят ли се на отчет и какви санкции са наложени на техните родители?
  4. Кога ще се довърши тротоарът на ул. Неофит Рилски и почисти теренът зад училището, които са общинска собственост, и ще се обезопаси ли улицата пред училището с легнал полицай за ограничаване на скоростта, защото там се кара с доста висока скорост и е опасно за учениците?

Като очакваме отговорите на поставените от нас въпроси, смятаме, че е време да започне да се мисли с мисълта на СТОПАНИН. Администрацията и съответните отдели в община Габрово да се вслушат в предложенията на гражданите, които произтичат от живота и са важни за хората.

Тогава „дребните проблеми“ няма да ги има, но ще трябва системен и постоянен контрол от съответните органи, който на този етап според габровци не се отдава на съответните институции. За него настояваме отдавна“.