Политици и кандидати за народни представители от водещите партии и коалиции, участващи в предсрочните парламентарни избори на 5 октомври, подписаха снощи в Габрово Споразумение за политическа почтеност и толерантност.

Споразумението подписаха водачите на листи в 7 МИР: от ДПС – Четин Казак, за НДСВ – Светослав Славчев, за ПП „Движение 21“ – Добри Христов, за ПП „Глас народен“ – Стефан Христов, за ПП „Новото време“ – Иван Рудевски, за КП „АБВ“ – Валентин Енев, за КП „БСП лява България“ – Здравко Кънчев, за КП „Десните“ – Христо Панчугов, за КП „Реформаторски блок“ 0 Нела Недева, за КП „ББЦ“ – Никола Митев, за КП „Левицата и Зелена партия“ – Ружа Василева.

Всички подписали Споразумението заявиха най-важните си приоритети, които ще отстояват в Народното събрание за развитието на страната и региона.

ГД „ДНЕС“ по традиция от 2009 г. кани в началото на предизборни кампании всички партии, участващи в избори, да приемат принципите, залегнали в Споразумението, по силата на което приемат да водят предизборната кампания почтено, толерантно и открито, да уважават правата на българските граждани, да не уронват авторитета на опонентите си, да участват в кампанията, като поемат ясни ангажименти и дават изпълними обещания, да се ангажират, че ще работят за развитието и просперитета на страната и нейните граждани.

„ДНЕС“ изразява надежда, че политиците, подписали Споразумението, ще спазят принципите, залегнали в него. По време на предизборната кампания и в изборния ден доброволците на Движението ще следят дали участниците спазват Споразумението, давайки ясен знак пред гражданите, че са осъзнали вредите, които оказва ползването на непочтени и незаконни практики в предизборната борба.

Ще приемаме сигнали за нередности в гражданската ни приемна на пл. Първи май №1 и на тел. 0877 693 793. При констатирани нарушения „ДНЕС“ ще информира РИК и медиите.