Димитровград ще се включи в подготвен общонационален протест, насочен срещу загробващата хватка на банките и частните съдебни изпълнители. Като изразител на общественото недоволство към произвола на финансовите институции, днес тук се изправи оттеглилият се от зам.-председателското място в ББЦ Ангел Славчев. В качеството си на представител на сдружение „Граждански контрол“, бившият съратник на Николай Бареков пристигна в Димитровград със съмишленици, за да призове към масирано участие в митинга. Тук той ще бъде организиран тази неделя, 14 декември, от 11 ч. на централния площад „България“.
С уговорката, че протестът е изцяло граждански и няма политическа насоченост, Славчев анонсира и подготвени от четири неправителствените организации законодателни промени, които още този петък ще бъдат внесени в Деловодството на Народното събрание. За година и половина инициирани по темата обществени дебати и инициирани кръгли маси обаче, съмишлениците на 32-годишния икономист отчетоха нулев интерес от страна на парламентарно представените политически сили.
В крайна сметка решихме да предприемем по-активни действия и предложим  сами работещи решения, мотивират намеренията си от „Граждански контрол“. Сред тях са въвеждане на незабавен мораториум върху всички изпълнителни дела по реда на чл.417 в Гражданския процесуален кодекс (ГПК) и последваща отмяна на този член. Цели се и приемане на Закон за фалит на физическите лица. Не на последно място – и регламентиране действието на Финансов омбудсман, както и създаване на независим от БНБ регулаторен орган върху банките.
Координатор на общинско ниво е Мончо Монев в качеството му на представител на Движение за пълна заетост и ценова стабилност в България. В кръга на съмишлениците в национален мащаб попадат още личности като бившия управител на Централната банка Любомир Филипов, както и някогашният народен представител, екс-лидер на КНСБ и председател на Обединения блок на труда проф. Кръстьо Петков.
Презентираният днес в Димитровград Комитет цели пресичане на порочните практики на банките и частните съдебни изпълнители. Обявяваме се против това те да правят каквото си искат с клиентите, подчерта Славчев. Младия политик е категоричен, че горчивият опит с КТБ е един от най-ярките сигнали за уродливостта на действащата в страната банкова система. И призова с протеста си в неделя димитровградчани да изразят воля за регламентиране на ясни и коректни взаимоотношения между финансови институции, техните клиенти и действията на частните съдебни изпълнители.

dgpazar.eu