Гражданско движение ДНЕС стартира от този месец нова инициатива, която определя като своеобразен референдум. На пресконференция в БТА председателят на организацията Анджелика Цокова разкри, че до края на годината ще проведе четири дискусионни форума по топ теми за бъдещето на страната. Това са изборното законодателство, антимонополното законодателство, сигурност и обществен ред и социално-икономическо развитие.

Цокова е планирала след всяка дискусия да разпространи анкети с въпроси от отворен и затворен тип до граждани от цялата страна, свързани с необходими законодателни промени и такива,  които ще обясняват нагласата и разбиранията на респондентите. Сред предвидените въпроси влизат тези за връщане на смъртното наказание, за активна регистрация и задължително гласуване на избори, субсидии за партиите, право на всеки на лично оръжие за самоотбрана и задължителни униформи в училище.

Постигнатите от „референдумите“ резултати ще бъдат обобщени идната година в национална подписка, която ще бъде входирана в Народното събрание, разясни Цокова. В рамките на инициативата тя ще настоява и за нов Закон за допитване до гражданите, тъй като настоящият бил абсолютно неефективен.

ДНЕС планира да разпространява анкетите си както в своите приемни из страната, така и онлайн и с доброволци по оживените места в градовете. С последния метод ще бъдат ангажирани редица студенти, които ще обработват и данните – така според ДНЕС те ще бъдат ангажирани и съпричастни с бъдещето на страната.

news.bg