Движение ДНЕС започва национална гражданска инициатива за допитвания до обществото по ключови въпроси за развитието на страната. Това обяви вчера председателят Анжелика Цокова. В допитванията ще бъдат засегнати въпроси, свързани с изборното законодателство, правосъдието, икономическата и социалната политика. Резултатите ще бъдат обобщени в национална подписка, която ще бъде предоставена на институциите.

Инициативата с името „Референдум ДНЕС“ ще се реализира в два етапа, които ще приключат до средата на 2016 г. Проучването на общественото мнение ще се осъществи чрез анкетни карти, които ще се разпространяват в приемните на ДНЕС в страната, както и от доброволци на оживени места. Ще бъде създаден и онлайн вариант на въпросниците, които ще се разпространяват чрез сайтове и в социалните мрежи.

Имаме амбиция да осъществим допитването сред хиляди хора, то няма да е представително, но ще е много мащабно, коментира Галя Николова – член на Координационния съвет на ДНЕС. Целта е да се чуе мнението на обществото, не само за това кой да го управлява, а как да го управлява и по какъв начин да бъде избиран, обобщиха организаторите. Те ще  настояват и за приемането на нов Закон за допитване до гражданите.

„Референдум ДНЕС“ има подкрепата на над 20 утвърдени личности в различни сфери, с различни политически убеждения.

Дума