„С ГД „Днес“ се обединихме за връщане на преференциите и изчистване на избирателните списъци“. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след среща с ръководството на гражданско движение „Днес“, цитирана от пресцентъра на БСП.

Тя обясни, че левицата е отправила покана към много граждански сдружения и партии за разговори за гарантиране прозрачност на изборите, честни избори, свобода на изявлението на хората, които гласуват, и да не се отнемат граждански права.

„Днес е първата ни среща с движение „Днес“. Другата седмица ще продължим с други граждански движения. Радвам се, че имаме съвпадение в много позиции, които ние защитавахме и от парламентарната трибуна. На едно мнение сме, че трябва да се изчистят мъртвите души от изборните списъци, машинното гласуване да се въведе, да се върне преференциалният вот, за да могат хората да пренареждат листите по своя воля“, заяви тя.

Нинова коментира, че движението е подкрепило предложение на БСП за образователен ценз на СИК, което е било отхвърлено от мнозинството в парламента, както и обжалване на решенията във ВАС. „Остава отворен въпросът за квота на гражданското общество в ЦИК. Но по големите въпроси, които са на вниманието и на президента, и на следващи решения на НС, имаме съвпадение в позициите“, заяви Корнелия Нинова.

Анжелика Цокова: Държим на гражданското присъствие в ЦИК

„Изключително много държим преди всичко на гражданското присъствие в Централната избирателна комисия“. Това заяви пред медиите председателят на Гражданско Движение „Днес“ Анжелика Цокова. Тя подчерта, че за движението е важно избирателните списъци да се изчистят от мъртвите души и да има електронен регистър с физически достъп до него. „Държим много на образователния ценз на членовете на избирателните комисии също така и да присъстват камери в избирателните комисии. Държим на преференциалното гласуване“, каза още тя. Като други акценти, които може да се коригират, Цокова посочи да присъстват членове на гражданското общество в избирателните секции.