От Велико Търново бе даден стартът  на поредица граждански срещи-дискусии: „ГРАЖДАНСКА СЪВЕСТ – ОБЕДИНЕНИ МОЖЕМ!“

 

На 25 април във Велико Търново с участието на граждани и неправителствени сдружения бе обявен стартът на поредица национални дискусии под надслов „Гражданска съвест – Обединени можем“.

Форумът е в основата на две национални граждански инициативи „Какво направи моят кмет“ и „Какво да направи новият кмет“, инициирани от Движение “ДНЕС”.

Целта на първата инициатива е да проследи и анализира работата на кметовете на общини през настоящия и предишния мандат, както и да изнесе данни за свършеното и несвършеното. Ще бъде направено сравнение между обещаното и свършеното през последните години.

Втората инициатива има за основна цел да обобщи съществуващите неразрешени проблеми в общините и прилежащите населените места. След като това стане факт, ще се организират широки граждански срещи с основните кандидати за градоначалници. На тях всеки от тях ще може да заяви готовност и да поеме ангажимент за изпълнението на съществуващите проблеми, ако бъде избран. 

Специален гост на събитието беше гражданският активист проф. Велислав Минеков.

„Местните избори наближават и е време гражданите да потърсим сметка за това, което нашите  кметове са обещали и не са изпълнили. Настоящите и бъдещи градоначалници трябва да са наясно, че не може просто да хвърлят красиви думи по време на предизборните кампании, а след това да се скатават от своите задължения заяви Силвия Кирилова от Гражданското движение ДНЕС – Велико Търново.

 

„Струва ми се, че през последните години, а може би и доста преди това, гражданската съвест вече ни е напуснала. На нейно място са се наредили отчаянието, усещането за нищета и невъзможност за достоен и нормален живот. Всеки път, когато пътувам до Велико Търново, се чудя защо от 30 години не може да се направи хубав път до града. Каква е причината? Мисля, че всички я знаем – корупцията и невъзможността да се справим с нея. Говорим за това, но не действаме. А и как говорим?

„Част от българската журналистика е купена, не  следва съвестта си, а заповедите на своите началници, прави всичко, само и само да увеличи заплатите си, без да търси истината“, каза проф. Минеков и допълни:

„От години говоря, търся истината. Имах „шанс“ да видя огромни измами, нечестни сделки, изпратих 22 сигнала до прокуратурата, но… резултатът беше нулев. Обвинението не се задейства. Виждаме грабежи, безстопанственост, част от организираната престъпност прави постоянни опити за плячкосване и какви са резултатите от борбата с тях? Никакви“.

 

„За съжаление, основният проблем на случващото се у нас е духовната нищета. Това е и причината да виждаме толкова хора, които не гласуват на изборите. А да не гласуваш е все едно да се самонаказваш, да се самобичуваш. За съжаление не вярвам, че ще има правителство, ще остане служебното такова, ако не до октомври, нищо чудно до март 2024 г.

Невъзможността да бъдем достатъчно сплотени ни пречи. Единственият начин е обединение. Моите добри намерения са да се намери изход от тази безизходица, която за жалост може да продължи дълго“, сподели още известният скулптор.

В дискусията участваха и граждани. Виктор Спасов: „Днес може да си припомним какво е направил най-богатият българин Пенчо Семов преди 100 години – създал е фабрика, детска градина, училище, болница и пансион за възрастни хора. Днес това е невъзможно, днес повечето от бизнесите са свързани само с корупция и незаконни сделки. Така няма как да успеем да излезем от кризата, в която се намираме. Занимавал съм се с политика, но се отказах в мига, в който Бойко Борисов се появи и каза: „Днес купих СДС и назначих Божидар Лукарски за председател на партията“. Радвам се, че се разграничих , защото с очите си виждах беззаконията, които се случват“.

Представителят на земеделските производители Петър Янакиев направи препратка към миналото, когато за да се защитят хората, бизнеса и държавата, са създавали съсловни организации. Така той призова към създаването на граждански елит, който да придобие по-широко обществено признание.

Снежана Гюрова попита проф. Минеков: Защо избрахте да се включите в Гражданско движение ДНЕС“? Отговорът е недвусмислен: А кое е другото? Друго има ли…?

 

Р.S. Бургас ще бъде вторият град след Велико Търново, в който проф. Минеков и „ДНЕС“ ще организират публична дискусия „Гражданска съвест – Обединени можем“.

 

Проф. Минеков: Проектът за нова Конституция ще ни приближи към азиатските диктатури - Новини от Actualno

Проф. Велислав Минеков- от площадите до служебния кабинет - Под Тепето - Новини Пловдив