„Как хем знаете, че кметът е корумпиран, хем искате да работи за хората в общината?“, питат водещи социолози от клуб „Екзаминър“ в горещ дебат „Местната власт – доверие, сила и перспективи, провел се в столичния хотел „Астория“

В последните години се наблюдават резки промени в политическото поведение на хората – от „Осанна!“ до „Разпни го!“. Това заяви Юлий Павлов, директор на „Център за анализи и маркетинг“ по време на форума „Местната власт – доверие, сила и перспективи“, който обедини в гореща дискусия едни от най-влиятелните анализатори в България – Юлий Павлов, Страхил Делийски, доц. Татяна Буруджиева, Любомир Стефанов, Христо Панчугов.

Значимостта на предстоящите местни избори на фона на политическата нестабилност в страната и динамичната геополитическа ситуация бе основната тема на събитието, организирано от Гражданско движение „Днес“ и аналитичен клуб за прогнози „Екзаминър“.

„ Много важно е как ще се гласува на тези избори, защото после няма поправителен. На местно ниво основната тема, която интересува и хората и местния бизнес, е дали досегашният кмет ще бъде преизбран или ще има нов“, допълни той.

Доц. Татяна Буруджиева беше категорична: „Няма по- голямо зло от управници, които не разбират от работата си. Това трябва да са хора, които могат да изпълнят ангажиментите си, да знаят какво означава йерархия и закон и да ги спазват“. Тя добави още, че когато се нажежават кампаниите, на хората ще им се нажежават и страховете. „Прави ми впечатление, че хората избират за кметове хора, които и за чували не биха избрали“, продължи доц. Буруджиева.

Във форума „Местната власт – доверие, сила и перспективи“ се включиха експерти с различни становища и прогнози.

Христо Панчугов, заяви, че пазарлъкът на местно ниво ще бъде много сложен – конфликтът в местните партийни структури е следствие на конфликта на национално ниво. Лидерите на национално ниво вече не са така силни, за да решават проблемите в местните структури със замах, както досега. Привличането на корпоративните интереси също предизвиква дребен пазарлък. Шансът за формиране на местните интереси ще изисква разговор за политика и ще спечелят тези, които могат да говорят за политика на местното управление. Кандидатът трябва освен да се харесва, т.е. да има харизма, но и да може да говори за политика и да има ясен план. Да отговаря на новото време, в което вече ние живеем. „Как хем знаете, че кметът е корумпиран, хем искате да работи за хората в общината.“

„България се управлява от коалиция, но орташката кобила и кучетата не я тачат. И толкова по въпроса защо нещата не вървят. Негово Величество направи едва ли не коалиция с убийците на чичо си и 4 години управлява успешно. Но на местно ниво коалициите не са между партиите, а според интересите. И това е така, защото партиите и идеологиите на местно ниво не съществуват, а местните коалиции са между хора, които се познават за разлика от националното ниво, където хората не се познават“, обяви политологът доц. Любомир Стефанов.

Страхил Делийски пък коментира: „При положение, че има тежки политически разслоения, че имаме партийна система по- близка до олигархията, отколкото до демокрацията, тук е важна ролята на гражданското общество. Да защитава гражданския интерес и да не позволява общината да работи само за 5-6 определени лица. Когато отговорим на въпроса за кого трябва да работи кметът, то тогава ще имаме истинска демокрация.“

Анализаторите бяха категорични, че пазарлъкът на местно ниво ще бъде много сложен, защото конфликтът в местните партийни структури е следствие на конфликта на национално ниво. Те коментираха още, че лидерите на национално ниво вече не са така силни, за да решават проблемите в местните структури със замах, както досега.

Друга интересна теза по време на форума бе, че шансът за формиране на местните интереси ще изисква разговор за политика и ще спечелят тези, които могат да говорят за политиката на местното управление.

Заедно със стратегическия разговор за бъдещето на България и общините в страната, бе даден старт от месец август на инициативата „Кметът – обещания и резултати“. Въпросите, обсъдени с някои от най-авторитетните социолози и политолози в страната, гражданско движение „ДНЕС“ ще задават и на терен, по места, през структурите си, съмишленици и доброволци. Анкетната форма ще търси отговори дали и какво от предизборните си обещания са изпълнили градоначалниците, в какво са се провалили и какви трябва да бъдат следващите местни управници. Допитването ще отличи първенците и ще обобщи онези кметове, които хората изпращат на поправителен.

Инициативата ще се провежда в цяла България както чрез анкети лице в лице, така през специално създадена онлайн платформа за гласуване. Резултатите ще бъдат обявени публично средата на месец септември.

С послание към присъстващите се обърна и проф. Велислав Минеков:

Скъпи приятели,

Изключително съжалявам, че днес не мога да присъствам на организирания от вас форум. Щастлив съм, че виждам граждани обединени от самочувствието да бъдат коректив в управлението на държавата и съзнанието за отговорност пред всеки пожелал справедливост и нормално развиващо се общество.

Да бъдеш гражданин, да бъдеш будител е символ за висока чест и призвание. Вие, обречените да бъдете еталон за морал сте носителите на жадувани промени, въпреки обзелата ни депресия и всеобщо отчаяние.

Щастлив съм, че днес сте тук, щастлив съм, че ви има.

Във форума взеха участие граждански представители от 140 общини, организирани от Движение „ДНЕС“

« на 2 »