При засилен интерес започна допитването в Кърджали за работата на кмета в последните четири години. Само в първия час над 15 души са попълнили анкетните карти и са дали мнението си за изпълненото и неизпълненото в общината.

Кампанията „Кметът – обещания и резултати“ е национална инициатива на Гражданско движение „ДНЕС“. „Нашата идея е с нашите  доброволци, които разполагаме в страната, да направим анкета и да проучим настроенията на хората. Дали са доволни от мандата, който изтича сега на настоящия кмет и каква да бъде визията на новия кмет“, обясни за Радио Кърджали Димитър Илчев, координатор за Югоизточна България на Гражданско движение „Днес“. Той уточни, че доброволците-анкетьори ще бъдат всеки вторник и четвъртък между 10 е 11.30 ч. в Градската градина в Кърджали и могат да бъдат разпознати по белите шапки и тениски, на които е изписана инициативата. Инициативата се провежда само за община Кърджали в Източните Родопи, заради летния сезон и недостатъчния брой доброволци, които могат да обхванат и другите общини в областта. Анкетите в Кърджали ще бъдат достъпни до 31 август, тъй като организаторите не искат да влизат в предизборния месец септември, за да не бъдат обвинени в политически пристрастия.

Някои от въпросите се отнасят до работата на сегашния градоначалник – дали е изпълнил предизборните обещания, дали е работил по европроекти, дали хората са доволни от неговото управление. Втората част е насочена изцяло към визията на новия градоначалник е по кои теми на общината трябва да работи.

Резултатите ще бъдат обобщени в началото на септември по различните региони на страната, където са правени анкетите, а в средата на месеца ще бъдат анализирани и обявени на национално ниво, уточни Димитър Илчев.

Движение „Днес“ има амбицията да осигурява мониторинг на кметската власт и да проследява какво от желанията на хората е включено в предизборните програми на кандидатите и какво се изпълнява от новия кмет, който ще бъде избран след 29 октомври. „Няма да спрем дотук. Според резултатите от проведената анкета ще дадем един известен период на новия градоначалник и съответно ще търсим исканията на хората, които са поставени в  анкетната карта да бъдат изпълнени в бъдеще, така че ще осъществяваме мониторинг на местната власт“, каза Димитър Илчев. Той уточни, че вече имат подобна практика, след като преди години са правили подобен мониторинг. Тогава оценката за градоначалника е била между средна и добра.

Гражданското движение е създадено през месец май 2009 г., като много известни певци творци застанаха зад движението. В годините сме развивали изцяло доброволческа дейност, като имахме приемни срещу естествените монополи. Участвахме в подписка срещу високите цени на тока 2013 година. Имаме богата история, доста инициативи, имаме и извършени в нашата област“, уточни Димитър Илчев.

БНР. Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков Файл.