Активистите обмислят организиране на протести срещу безхаберието на властта заради лошото състояние на инфраструктурата на територията на област Кърджали.

 

На Областно събрание на Движение за национално единство и спасение „ДНЕС” се събраха в гр. Кърджали дългогодишни активисти, представители на интелигенцията, будни граждани и журналисти.

Еминали Салиф – координатор на ДНЕС за областния град поздрави присъстващите и представи госта на събранието Димитър Илчев.

В своето изказване Еминали Салиф даде разяснение по националната инициатива „Кметът – обещания и резултати“. Доброволците решиха да се включат в националната инициатива, която да реализират в града и в общините на област Кърджали, чрез провеждане на допитвания до гражданите.

https://dnesnews.bg/2023/08/%D0%BE%D1%82-%D0%BA%D1%8A%D1%80%D0%B4%D0%B6%D0%B0%D0%BB%D0%B8-%D1%82%D1%80%D1%8A%D0%B3%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D1%80/

Обсъдени бяха и предстоящите общински избори както и основните приоритети в работата на местната организация.

Разгорещени бяха дебатите относно настоящата политическа обстановка и икономическото състояние на общините. Йордан Русев предложи да се запази досегашната гражданската позиция на Движението в града, да бъдат разобличавани нарушенията и своеволията на властимащите, както и да се предлагат решенията на проблемите, като на този етап да не бъде подкрепен кандидат на предстоящите общински избори.

Според Лариса Карабашова, един от проблемите на хората, живеещи в общината са липсата на грижа и приют за бездомните животни  – на множеството сигнали за нападнати и нахапани от кучета хора общинските власти не вземат никакво отношение.

Изграждане на нови доброволчески организации, активно участие във всички граждански дебати с кандидатите за градоначалници и гаранции за конкретни резултати, върху това основно решиха да се съсредоточат активистите на „ДНЕС“ в област Кърджали.

Освен инициативата на Движението „Кметът–обещания и резултати“, предстои да се изиска от кметството да работи с цялата Общинска администрация по разрешаване на жизнено важни въпроси, поставени от граждани.

Обмисля се и организиране на протести срещу безхаберието на местната власт заради лошото състояние на инфраструктурата на територията на област Кърджали.

На събранието беше избран и нов областен координационен съвет на „Днес“ – Кърджали в състав: Еминали Салиф, Даниела Мечтанова, Ани Делчева, Лариса Карабашова, Димитър Кутелов, Йордан Русев и Тихомир Петков.

Заглавна снимка: Коордиаторите-доброволци от „ДНЕС“ – Кърджали

 

Повече за инициативата „Кметът–обещания и резултати“ вижте тук:

Гражданско движение „ДНЕС“ стартира националната инициатива „Кметът – обещания и резултати“

Граждански представители от 140 общини, организирани от Движение „ДНЕС“, дебатират на форум „Местната власт – доверие, сила и перспективи“

За Гражданско движение „ДНЕС“:

 

Движение “ДНЕС“ обединява в национална мрежа граждани и десетки неправителствени формации от цялата страна.

“ДНЕС“ със своите партньори разполага с доброволчески организации в 186 общини на България.

Сред основните инициативи на Движението са:

– „НАЦИОНАЛНАТА ПОДПИСКА СРЕЩУ ПРОИЗВОЛА НА МОНОПОЛИТЕ“, събрала над 760 000 подписа и внесена за разглеждане от Народното събрание

– доброволческа инициатива „ДНЕС ПОМАГАМЕ“ в помощ на възрастните и трудноподвижни хора

– инициатива „ЗАЕДНО ДА ИЗБЕРЕМ И РАЗРЕШИМ ПРОБЛЕМИТЕ НА НАШИЯ ГРАД И ОБЩИНА“, чрез която се „принуждават“ кметовете на общини и големите населени места да разрешават сериозни местни проблеми

– провеждане МОНИТОРИНГИ НА МЕСТНАТА ВЛАСТ по отношение изпълнение предизборните обещания на градоначалниците

– Движение „ДНЕС“ привлича доброволци и организира екипи за НАБЛЮДЕНИЕ НА ИЗБОРИТЕ, за да гарантира тяхната честност.

– Гражданско Движение „ДНЕС“ предостави своя организационен и човешки потенциал за провеждането на НАЦИОНАЛНА ПОДПИСКА по организирането на референдума на „Шоуто на Слави“ за промяна на изборната система. Организацията е партньор на референдума.

Целогодишно на територията на цялата страна Движение „ДНЕС“ в партньорство с други сдружения и НПО организира локални граждански инициативи и протестни акции в подкрепа на различни каузи – образователни, екологични. 

ОСНОВНА ЦЕЛ на Гражданско движение „ДНЕС“ е да отстоява и разрешава проблемите на хората чрез своята национална доброволческа мрежа. Организацията разчита на доброволци и свои съмишленици, за които това е чест и привилегия.