Средната възраст на новите членове на сдружението е 26 години

Високо образовани, постигнали реализация в професията и в обществения живот, категорични в решението си да живеят и да се трудят в любимия си роден град, това е кратката характеристика на събралите се млади хора в конферентната зала на хотел „Ровно“ във Видин, за да проведат  Областно събрание на Движение „ДНЕС”.

Да подкрепят младите хора дойдоха и врачанския областен координатор Мая Антова, както и Пламен Йотов от централата на Движението в София.

„Проблемите на Видин не свършват – градове, общини, села обезлюдяват. Все едни и същи партийни лица управляват вече 30 години и нищо не се променя към по-добро. Ние искаме да останем да живеем тук, където сме родени, да развиваме семеен бизнес, да подкрепяме родителите си, да отглеждаме децата си в един чист и благоустроен град, който да  дава перспектива“, заяви областният координатор Християн Найденов.

Водещи ИТ специалисти, представители на малкия и среден бизнес, учител по английски език и лекар негодуваха срещу сегашните местни власти – градът се обезлюдява откъм работна ръка и млади хора.

Не се търсят инвеститори и други неправителствени форми, които да разкриват предприятия и да подпомагат стартиране на местен бизнес. Към момента повечето хора работят в чужбина, в София или в други големи градове в страната и се завръщат във Видин само за празниците. Възрастните хора живеят самотно и са постоянни обекти на набезите на крадци, особено по селата. Кметовете са се превърнало в повечето случай на местни дерибей и раздават социални придобивки само на техни гласоподаватели и роднини.

Това е една от причините членовете на областния съвет на ГД „ДНЕС” да се включат активно в националната инициатива „Кметът – обещания и резултати“, която ще  реализират и във Видин.

Инициативата и съпровождащото е анкетно проучване ще отрази най-вярно мислите и нуждите на гражданите. Проведената анкета също така ще посочи и най-верния път за изграждане на програма за развитие на общините от областта, което да ги  поведе към просперитет.

След горещи дебати бе прието предложение да бъде съставена листа от граждански лица за участие в предстоящите местни избори, за да се запази и засили  гражданската позиция на Движението в града, както и да се посочват и предлагат конкретни решения за справяне с проблемите.

Участниците в събранието преизбраха единодушно Християн Найденов за областен координатор, а Валентин Георгиев, Валентин Илиев и Александър Миков за членове на КС на „ДНЕС“-Видин

Повече за инициативата „Кметът–обещания и резултати“ вижте тук:

За Гражданско движение „ДНЕС“:

Движение “ДНЕС“ обединява в национална мрежа граждани и десетки неправителствени формации от цялата страна.

“ДНЕС“ със своите партньори разполага с доброволчески организации в 186 общини на България.

Сред основните инициативи на Движението са:

– „НАЦИОНАЛНАТА ПОДПИСКА СРЕЩУ ПРОИЗВОЛА НА МОНОПОЛИТЕ“, събрала над 760 000 подписа и внесена за разглеждане от Народното събрание

– доброволческа инициатива „ДНЕС ПОМАГАМЕ“ в помощ на възрастните и трудноподвижни хора

– инициатива „ЗАЕДНО ДА ИЗБЕРЕМ И РАЗРЕШИМ ПРОБЛЕМИТЕ НА НАШИЯ ГРАД И ОБЩИНА“, чрез която се „принуждават“ кметовете на общини и големите населени места да разрешават сериозни местни проблеми

– провеждане МОНИТОРИНГИ НА МЕСТНАТА ВЛАСТ по отношение изпълнение предизборните обещания на градоначалниците

– Движение „ДНЕС“ привлича доброволци и организира екипи за НАБЛЮДЕНИЕ НА ИЗБОРИТЕ, за да гарантира тяхната честност.

– Гражданско Движение „ДНЕС“ предостави своя организационен и човешки потенциал за провеждането на НАЦИОНАЛНА ПОДПИСКА по организирането на референдума на „Шоуто на Слави“ за промяна на изборната система. Организацията е партньор на референдума.

Целогодишно на територията на цялата страна Движение „ДНЕС“ в партньорство с други сдружения и НПО организира локални граждански инициативи и протестни акции в подкрепа на различни каузи – образователни, екологични.