Активисти и доброволци на „ДНЕС“ проведоха областна среща, набелязаха мерките за безпристрастност и вярно отразяване  мнението на граждани, обсъдиха и проблемите на града

Горещините не спряха активистите и симпатизантите на Движение „ДНЕС“ да проведат областен съвет  в Русе.  Регионалният представител Силвия Кирилова разяснени  инициативата „Кметът – обещания и резултати“, определи  начинът за нейното провеждане с цел обективното мнение на гражданите.

Силвия Кирилова - регионален координатор на ГД ДНЕС

Силвия Кирилова – регионален координатор на ГД ДНЕС

Г-жа Кирилова припомни и важни моменти от 15-годишната история на движението и приносът му за изграждането на демократичната общност в региона и държавата.

Още по-подробно разяснение на националната инициатива „Кметът – обещания и резултати” направи Константин Георгиев – Областен координатор на ГД ДНЕС за Русе.

Кампанията да стартира в най-удобния момент за провеждането й в началото на септември, като датата ще бъде обявена допълнително, а инициативата ще бъде оповестена и чрез местните медии, решиха присъстващите. Константин коментира и  проблемите на град Русе, вкл. с десетилетно неразрешеният проблем с мръсния въздух.

Нарастващият обем на работа и значителното разрастване на доброволческата организация наложи да бъдат избрани Искра Неделчева, Светослав Вълчев, Ивайло Тодоров за областни помощници – координатори.

С мнение да бъдат издигнати и подкрепени независими кандидати за кметове в общините Ново село и Иваново, както и за участие с граждански квоти в листите на изборите за местна власт, се включиха експертите на движението. Участниците решиха да се проведат срещи с всички кандидат – градоначалници.

Надежда за успех вдъхва и приливът на десетките новоприети доброволци, млади образовани и желаещи да изготвят и подпомогнат програма за развитие на област Русе в различни сектори, да продължат и доразвият духа на красивия крайдунавски град, наречен не случайно преди повече от столетие българската Виена.

Повече за инициативата „Кметът–обещания и резултати“ вижте тук:

***

За Гражданско движение „ДНЕС“:

Движение “ДНЕС“ обединява в национална мрежа граждани и десетки неправителствени формации от цялата страна.

“ДНЕС“ със своите партньори разполага с доброволчески организации в 186 общини на България.

Сред основните инициативи на Движението са:

– „НАЦИОНАЛНАТА ПОДПИСКА СРЕЩУ ПРОИЗВОЛА НА МОНОПОЛИТЕ“, събрала над 760 000 подписа и внесена за разглеждане от Народното събрание

– доброволческа инициатива „ДНЕС ПОМАГАМЕ“ в помощ на възрастните и трудноподвижни хора

– инициатива „ЗАЕДНО ДА ИЗБЕРЕМ И РАЗРЕШИМ ПРОБЛЕМИТЕ НА НАШИЯ ГРАД И ОБЩИНА“, чрез която се „принуждават“ кметовете на общини и големите населени места да разрешават сериозни местни проблеми

– провеждане МОНИТОРИНГИ НА МЕСТНАТА ВЛАСТ по отношение изпълнение предизборните обещания на градоначалниците

– Движение „ДНЕС“ привлича доброволци и организира екипи за НАБЛЮДЕНИЕ НА ИЗБОРИТЕ, за да гарантира тяхната честност.

– Гражданско Движение „ДНЕС“ предостави своя организационен и човешки потенциал за провеждането на НАЦИОНАЛНА ПОДПИСКА по организирането на референдума на „Шоуто на Слави“ за промяна на изборната система. Организацията е партньор на референдума.

Целогодишно на територията на цялата страна Движение „ДНЕС“ в партньорство с други сдружения и НПО организира локални граждански инициативи и протестни акции в подкрепа на различни каузи – образователни, екологични.