Гражданско Движение „ДНЕС“ и неправителствено сдружение на жените с активно участие в предстоящите избори с една цел – защита интересите на хората от общината и областта

В перлата на величествените Родопи се проведе среща на симпатизанти и доброволци на ГД “ДНЕС” и членове на Женската неправителствена организация на Смолян.

Известната народна певица Златина Узунова от ансамбъл „Родопи“ поздрави присъстващите, представи всички поименно и типично за нея организира перфектен делови ред за провеждане на областната среща.

снимка: Златина Узунова

 

Основно и подробно се обсъди реализацията на националната инициатива „Кметът – обещания и резултати“. Заваляха предложения как кампанията да бъде организирана и ефективно реализирана на територията на община Смолян.

Водещата на събранието Анастасия Димитрова запозна новопостъпилите членове с историята на Гражданското движение, а г-жа Люба Ангелова се включи, за да припомни, че експерти на „ДНЕС“ са й оказали помощ лично на нея и на други граждани за решаване на сериозни юридически казуси.

В залата стана „горещо“ когато дамите – активистки започнаха да споделят мнения и впечатления от мандата на настоящия кмет. „Не се прави почти нищо за града и по-специално за чистотата, заяви Недялка Петрова. Наистина, вина за това носят и гражданите, но липсва контрол от страна на общинското ръководство.

Според  Диана Калайджиева градът е „истинска апокалиптичната картина“ нощем без осветление. За да се придвижват пеша, хората си светят с фенерчетата и телефоните, а стотици граждани работещи нощни смени се лутат в тъмнината ,което освен всичко е и опасно, затруднява и притеснява хората.

Не по-малък е и проблемът на комуникацията между общината и гражданството, изтъкна Радка Янчовска,“ вратите са заключени и без силно настояване, е невъзможен достъп до свещенодействащите служители“, натърти Янчовска.

Младите хора напускат града – няма качествена работа, услугите са изключително скъпи (напр. Таксите за фитнес са космически), а общинската спортна база стои заключена, освен в понеделник, когато един от заместниците на настоящия кмет Мелемов решава периодично… да поиграе футбол с приятели.

Смолян разполага и с уникален културен и етнографски комплекс, който буди голям интерес, но поради липса на ефективна реклама туризмът вместо да се развива, страда. Богатият музей на Смолян, единствен в страната със Скарабей, не може по никакъв начин да бъде намерен от туристите, защото по пътя към него няма поставени указателни табели, а около сградата  са  образувани купища сметища…

Кофите за боклук преливат и без скандал от граждани, не се почистват от общинската служба. И за това гражданите на Смолян се червят от срам пред гостите и туристите. От мръсотия и камари с боклуци трудно се стига и до последния човешки път- гробищния парк, защото там пък  изобщо не се чисти.

Бездействието и безхаберието на сегашните местни общинари е основната причина, поради която гражданите на Смолян са се самоорганизирали в Инициативен комитет, който издига за кмет популярния опозиционер Стефан Сабрутев. В него участва и Златина Узунова.

Нашата Златина е почетен гражданин на Смолян и когато е влизала на сесии на общинския съвет винаги е била потресена от неграмотността и незаинтересоваността на някои от членовете там.

Дамите от Женската организация, доброволците и симпатизантите, дори и тези, които не можаха да присъстват заради поройния дъжд, единодушно решиха да помагат с всички сили  Златина Узунова да стане член на Общинския съвет – Смолян, където да представлява достойно  гражданите на Смолян, милеещи за съдбата на родното ни място.

Събранието реши координационният съвет на „ДНЕС“ да се състои от трима души и избра  Златина Узунова за областен координатор, а Стефка Манолева и Росица Белидерова станаха членове на областния съвет.

Повече за инициативата „Кметът–обещания и резултати“ вижте тук:

***

За Гражданско движение „ДНЕС“:

Движение “ДНЕС“ обединява в национална мрежа граждани и десетки неправителствени формации от цялата страна.

“ДНЕС“ със своите партньори разполага с доброволчески организации в 186 общини на България.

Сред основните инициативи на Движението са:

– „НАЦИОНАЛНАТА ПОДПИСКА СРЕЩУ ПРОИЗВОЛА НА МОНОПОЛИТЕ“, събрала над 760 000 подписа и внесена за разглеждане от Народното събрание

– доброволческа инициатива „ДНЕС ПОМАГАМЕ“ в помощ на възрастните и трудноподвижни хора

– инициатива „ЗАЕДНО ДА ИЗБЕРЕМ И РАЗРЕШИМ ПРОБЛЕМИТЕ НА НАШИЯ ГРАД И ОБЩИНА“, чрез която се „принуждават“ кметовете на общини и големите населени места да разрешават сериозни местни проблеми

– провеждане МОНИТОРИНГИ НА МЕСТНАТА ВЛАСТ по отношение изпълнение предизборните обещания на градоначалниците

– Движение „ДНЕС“ привлича доброволци и организира екипи за НАБЛЮДЕНИЕ НА ИЗБОРИТЕ, за да гарантира тяхната честност.

– Гражданско Движение „ДНЕС“ предостави своя организационен и човешки потенциал за провеждането на НАЦИОНАЛНА ПОДПИСКА по организирането на референдума на „Шоуто на Слави“ за промяна на изборната система. Организацията е партньор на референдума.

Целогодишно на територията на цялата страна Движение „ДНЕС“ в партньорство с други сдружения и НПО организира локални граждански инициативи и протестни акции в подкрепа на различни каузи – образователни, екологични.