Заявилият седми мандат кмет на областния град Златко Живков присъства на пресконференцията, очаква резултатите

В Монтана стартира националната инициатива „Кметът–обещания и резултати“. На поканата да присъства на пресконференцията пред журналисти и активисти на ГД „ДНЕС“ се отзова и кметът на общината Златко Живков.

 

Приветствайки инициативата Живков изрази мнение, че това може да даде още по-реална представа на всички кандидати за кметове и общински съветници за нуждите на гражданите.

През своите 24 години непрекъснато управление градоначалникът, който  се кандидатира за седми мандат, подчерта че гражданските сдружения винаги са давали ценен принос за изграждане на демократичните ценности на обществото.

Мая Антова разясни историята на Гражданско Движение „ДНЕС“, припомняйки националните му инициативи, които бяха проведени и в област Монтана.

 

За целите на настоящата инициатива „Кметът–обещания и резултати“, както и как ще бъде проведена самата анкета, разяснения направиха областния координатор на „ДНЕС“ Чавдар Христов  Бисер Трифонов, Красимир Каменов и г-жа Нели Николова-Костадинова, дългогодишен учител с безспорен авторитет, тя е и един от учредителите на Движението.

Три дни по-рано бе проведено и Областно  събрание на Движението за Национално Единство и Спасение „ДНЕС”-Монтана

Тогава бе взето и решението да бъде проведена анкетата „Кметът-обещания и резултати“, която да приключи около 17 септември и тогава отново да бъде поканен кметът Златко Живков, за да бъде уведомен за резултатите от инициативата. Те ще бъдат обявени и публично.

Събралите се доброволци и активисти на Движението от Берковица, Монтана, Лом и Вършец се запознаха и с основните цели и насоки в дейността на „ДНЕС“.

Обстойно бяха разяснени и конкретните ползи за обществото от националната инициатива „Кметът – обещания и резултати“.

Относно предстоящите общински избори и варианти за участие в тях думата взеха почти всички присъстващи, като акцент на  срещата бе дискусията за нивото на гражданската активност на жителите на Монтана и областта при решаването на местните проблеми.

Взето бе решение да не се участва в местните избори с граждански листа за общински съветници или кмет, за да се запази гражданската позиция на Движението в града.

„Но това не значи, че ще бъдем пасивни наблюдатели на изборите – тепърва ще бъдат определени и другите приоритети в работата на местната структура, обяви Чавдар Христов.

„Освен че ще вземем активно участие във всички мероприятия, организирани в предизборната кампания, чрез даване на предложения за постигане на конкретни резултати  от кандидатите за местна власт, ще положим и максимално усилие за добрата реализация на предстоящата най-нова инициатива на „ДНЕС“, „Кметът – обещания и резултати“ на територията на област Монтана“, бе категоричен Красимир Каменов.

На сериозен дебат бе подложена и съвместна работа с общинските администрации по отношение разрешаване на жизнено важните въпроси на гражданите, коментира се и подобряване на комуникацията и изграждането на общински организации на доброволци на територията на цялата област.

Доброволците на Движението обсъдиха и тежко наболелите проблеми на града, за които ще се изискат конкретни ангажименти и обещания от всички кандидати за нов кметски мандат-чистотата, обезлюдяването, периодично възникващите проблеми около яз. Огоста.

Повече за инициативата „Кметът–обещания и резултати“ вижте тук

***

За Гражданско движение „ДНЕС“:

Движение “ДНЕС“ обединява в национална мрежа граждани и десетки неправителствени формации от цялата страна.

“ДНЕС“ със своите партньори разполага с доброволчески организации в 186 общини на България.

Сред основните инициативи на Движението са:

– „НАЦИОНАЛНАТА ПОДПИСКА СРЕЩУ ПРОИЗВОЛА НА МОНОПОЛИТЕ“, събрала над 760 000 подписа и внесена за разглеждане от Народното събрание

– доброволческа инициатива „ДНЕС ПОМАГАМЕ“ в помощ на възрастните и трудноподвижни хора

– инициатива „ЗАЕДНО ДА ИЗБЕРЕМ И РАЗРЕШИМ ПРОБЛЕМИТЕ НА НАШИЯ ГРАД И ОБЩИНА“, чрез която се „принуждават“ кметовете на общини и големите населени места да разрешават сериозни местни проблеми

– провеждане МОНИТОРИНГИ НА МЕСТНАТА ВЛАСТ по отношение изпълнение предизборните обещания на градоначалниците

– Движение „ДНЕС“ привлича доброволци и организира екипи за НАБЛЮДЕНИЕ НА ИЗБОРИТЕ, за да гарантира тяхната честност.

– Гражданско Движение „ДНЕС“ предостави своя организационен и човешки потенциал за провеждането на НАЦИОНАЛНА ПОДПИСКА по организирането на референдума на „Шоуто на Слави“ за промяна на изборната система. Организацията е партньор на референдума.

Целогодишно на територията на цялата страна Движение „ДНЕС“ в партньорство с други сдружения и НПО организира локални граждански инициативи и протестни акции в подкрепа на различни каузи – образователни, екологични.