Мониторингът над местната власт от гражданското общество продължава

С много идеи относно мониторинга на местната власт в столицата се обединиха на проведено събрание в София активистите-доброволци на Гражданско движение „ДНЕС“.

Инициативата „Кметът–обещания и резултати“, която вече стартира в редица градове на страната бе разяснена от Пламен Йотов, уточнени бяха и начините на провеждането й в различните райони на София.

Ясно трябва да бъдат формулирани проблемите на столицата, да продължи традицията за мониторинг на местната власт, да бъдат организирани срещи и  да бъдат дебатирани начините за решаване на проблемите с кандидатите за кметове.

Да бъде изготвен план за провеждане и на други мероприятия, целящи утвърждаване ключовата роля на гражданското общество при развитието на София и областта, решиха на събранието и избраха координационен съвет на доброволците – София Христова, Пламен Йотов, Зоя Каменова, Женя Петрова и Ивайло Синапов.

Повече за инициативата „Кметът–обещания и резултати“ вижте тук

***

За Гражданско движение „ДНЕС“:

Движение “ДНЕС“ обединява в национална мрежа граждани и десетки неправителствени формации от цялата страна.

“ДНЕС“ със своите партньори разполага с доброволчески организации в 186 общини на България.

Сред основните инициативи на Движението са:

– „НАЦИОНАЛНАТА ПОДПИСКА СРЕЩУ ПРОИЗВОЛА НА МОНОПОЛИТЕ“, събрала над 760 000 подписа и внесена за разглеждане от Народното събрание

– доброволческа инициатива „ДНЕС ПОМАГАМЕ“ в помощ на възрастните и трудноподвижни хора

– инициатива „ЗАЕДНО ДА ИЗБЕРЕМ И РАЗРЕШИМ ПРОБЛЕМИТЕ НА НАШИЯ ГРАД И ОБЩИНА“, чрез която се „принуждават“ кметовете на общини и големите населени места да разрешават сериозни местни проблеми

– провеждане МОНИТОРИНГИ НА МЕСТНАТА ВЛАСТ по отношение изпълнение предизборните обещания на градоначалниците

– Движение „ДНЕС“ привлича доброволци и организира екипи за НАБЛЮДЕНИЕ НА ИЗБОРИТЕ, за да гарантира тяхната честност.

– Гражданско Движение „ДНЕС“ предостави своя организационен и човешки потенциал за провеждането на НАЦИОНАЛНА ПОДПИСКА по организирането на референдума на „Шоуто на Слави“ за промяна на изборната система. Организацията е партньор на референдума.

Целогодишно на територията на цялата страна Движение „ДНЕС“ в партньорство с други сдружения и НПО организира локални граждански инициативи и протестни акции в подкрепа на различни каузи – образователни, екологични.