Единни не само в името, а и в делата си се оказаха доброволците и симпатизантите от Северозапада, които обновиха структурите на Гражданско движение „Движение за Национално Единство и Спасение“ в областния град Враца

Сред гостите на събранието във Враца бе областният координатор на „ДНЕС“ -Видин, Християн Найденов, представители на неправителствени организации и сдружения, интелектуалци и водещи специалисти в своята област, граждани на Враца и общината.

Събранието откри Мая Антова-Червеняшка, запознавайки присъстващите с промените в основните документи на „ДНЕС“. Антова разясни същността и целите на националната инициатива „Кметът – обещания и резултати“, която ще бъде  реализирана на територията на община Враца, както и в по-големите общини в областта.

След обсъждане на въпросите в анкетата, стана ясно че основна цел е да бъдат синтезирани мненията на гражданите за работата на настоящата общинска администрация и настоящия кмет.

Друга не по-маловажна цел е да се даде публичност на вижданията на гражданите какъв да бъде обликът на града, в който живеят, какви са проблемите, с които се сблъскват постоянно хората, но те не се разрешават от местната власт.

„Младите хора искат да живеят в родното си място като достойни граждани на европейска държава“, каза учителката и майка на две деца Веселина Адамова. През миналата година тя бе една от водещите на протестите срещу бездействието на общината, относно царящата разруха на пътищата в кв. „Бистрец“.

За лошата инфраструктура и в други квартали на областния град, за труден достъп на гражданите до общинската администрация, за неоправдано скъпите ремонти на „ПРОБИВА“ и още редица места в центъра на Враца, говориха активистите на „ДНЕС“.

Доброволците-активисти решиха да съставят график за срещи с гражданите на кварталите, жилищните комплекси и малките населените места, където и ще се провеждат анкетите.

„Гражданско движение“ ДНЕС“е доказало своята сила във Враца, благодарение на неговите експерти и активисти бе възстановено част от изцяло закритото поделение и към момента там приеха на работа  още 32 – ма кадрови войника“, припомниха служилите там офицери от резерва инж. Светлин Младенов и юристът Мирослав Ангелов.

Представителката на малкия бизнес Нина Данова подчерта, че има много още какво да се желае от общината за подкрепа на местните фирми с под десет души персонал и допълни: „Местната власт няма реална програма, не оказва каквато и да било подкрепа на местната икономика“.

За развитието на местния туризъм говори Стоян Стоянов, бивш кмет на Лиляче, който преди години създаде НПО и прочу селото със забележителностите си, сред които и Божия мост.

Във връзка с предстоящите общински избори бяха обсъждани варианти за участие, като основните  акценти в изказванията бяха за гражданската активност на жителите на град Враца и областта при разрешаването на местните проблеми, което не веднъж е водило до положителни резултати.

Доброволците единодушно взеха  решение засега да не се участва със самостоятелна гражданска листа в местните избори, защото съгласно действащия закон е необходимо за да се участва да се регистрира партия или коалиция от партии, което от своя страна би попречило да се запази гражданската позиция на ГД „ДНЕС“.

Като приоритети в работата на местната структура се очерта и  полагането на максимално усилие за повече  масовост от симпатизанти  на „ДНЕС“ в провеждането на анкетата за да има по- добра реализация на инициативата „Кметът – обещания и резултати“.

Друг приоритет на „ДНЕС“-Враца е да има активно участие в мероприятията, които са организирани в хода на предизборната кампания от кандидатите за местна власт, да се активира съвместната работа с общинските администрации в региона за решаване на жизнено важни въпроси и проблеми на граждани.

Повече за инициативата „Кметът–обещания и резултати“ вижте тук:

***

За Гражданско движение „ДНЕС“:

Движение “ДНЕС“ обединява в национална мрежа граждани и десетки неправителствени формации от цялата страна.

“ДНЕС“ със своите партньори разполага с доброволчески организации в 186 общини на България.

Сред основните инициативи на Движението са:

– „НАЦИОНАЛНАТА ПОДПИСКА СРЕЩУ ПРОИЗВОЛА НА МОНОПОЛИТЕ“, събрала над 760 000 подписа и внесена за разглеждане от Народното събрание

– доброволческа инициатива „ДНЕС ПОМАГАМЕ“ в помощ на възрастните и трудноподвижни хора

– инициатива „ЗАЕДНО ДА ИЗБЕРЕМ И РАЗРЕШИМ ПРОБЛЕМИТЕ НА НАШИЯ ГРАД И ОБЩИНА“, чрез която се „принуждават“ кметовете на общини и големите населени места да разрешават сериозни местни проблеми

– провеждане МОНИТОРИНГИ НА МЕСТНАТА ВЛАСТ по отношение изпълнение предизборните обещания на градоначалниците

– Движение „ДНЕС“ привлича доброволци и организира екипи за НАБЛЮДЕНИЕ НА ИЗБОРИТЕ, за да гарантира тяхната честност.

– Гражданско Движение „ДНЕС“ предостави своя организационен и човешки потенциал за провеждането на НАЦИОНАЛНА ПОДПИСКА по организирането на референдума на „Шоуто на Слави“ за промяна на изборната система. Организацията е партньор на референдума.

Целогодишно на територията на цялата страна Движение „ДНЕС“ в партньорство с други сдружения и НПО организира локални граждански инициативи и протестни акции в подкрепа на различни каузи – образователни, екологични.