Новост: Ще се прилага задължителен принцип на ротация, чрез който ще се насърчи оперативността, сблъсъкът на нови идеи и най-вече взаимният контрол

За координатор на „ДНЕС“ в област Сливен бе избран инж. Анастас Кънев, в аудитория на Съвет от широк спектър специалисти с местен и международен опит, най-вече по отношение развитието на града и региона.

инж. Анастас Кънев

Областното събиране на активни граждани обобщи конструктивно разискванията и дебатите от  проведените серия сбирки с участие на представители на общинските центрове в област Сливен- Нова Загора, Котел, Твърдица.

Присъстващите се обединиха около общи идеи за необходимостта от ясно формулиране на проблемите на града, както и за продължаване традицията за мониторинг на местната власт чрез инициативата „Кметът – обещания и резултати“, която вече стартира на територията на община Сливен.

След 20.09 доброволците от „ДНЕС“ ще организират среща- дебат с кандидатите за градоначалници на Сливен. Дискусията ще утвърди ключовата роля на гражданското общество в развитието на града и региона, а жителите на Сливен ще може най-достоверно да добият представа за качествата на всеки един кандидат, както и за реалността на неговите обещания.

Участниците в областната среща се фиксираха върху няколко основни приоритета: инфраструктура и градска среда, електронно управление в общините; образование и зависимости; инвестиции в малък и среден бизнес; култура; природа, туризъм, спорт и здравословен живот.

Финалът на анкетата по инициативата „Кметът – обещания и резултати“ ще бъде около 17.09, а  обобщението на данните ще даде редица отговори на истинските проблеми в нашия град, ще посочи и верния път за тяхното разрешаване.

Повече за инициативата „Кметът–обещания и резултати“ вижте тук

***

За Гражданско движение „ДНЕС“:

Движение “ДНЕС“ обединява в национална мрежа граждани и десетки неправителствени формации от цялата страна.

“ДНЕС“ със своите партньори разполага с доброволчески организации в 186 общини на България.

Сред основните инициативи на Движението са:

– „НАЦИОНАЛНАТА ПОДПИСКА СРЕЩУ ПРОИЗВОЛА НА МОНОПОЛИТЕ“, събрала над 760 000 подписа и внесена за разглеждане от Народното събрание

– доброволческа инициатива „ДНЕС ПОМАГАМЕ“ в помощ на възрастните и трудноподвижни хора

– инициатива „ЗАЕДНО ДА ИЗБЕРЕМ И РАЗРЕШИМ ПРОБЛЕМИТЕ НА НАШИЯ ГРАД И ОБЩИНА“, чрез която се „принуждават“ кметовете на общини и големите населени места да разрешават сериозни местни проблеми

– провеждане МОНИТОРИНГИ НА МЕСТНАТА ВЛАСТ по отношение изпълнение предизборните обещания на градоначалниците

– Движение „ДНЕС“ привлича доброволци и организира екипи за НАБЛЮДЕНИЕ НА ИЗБОРИТЕ, за да гарантира тяхната честност.

– Гражданско Движение „ДНЕС“ предостави своя организационен и човешки потенциал за провеждането на НАЦИОНАЛНА ПОДПИСКА по организирането на референдума на „Шоуто на Слави“ за промяна на изборната система. Организацията е партньор на референдума.

Целогодишно на територията на цялата страна Движение „ДНЕС“ в партньорство с други сдружения и НПО организира локални граждански инициативи и протестни акции в подкрепа на различни каузи – образователни, екологични.