Изпълни ли обещанията си кметът на крайдунавския град през мандат 2019-2023 година? Това ще решат гражданите на Видин чрез стартиралата  инициативата “Кметът – обещания и резултати”.

Организираната от Гражданско движение “ДНЕС – Общество срещу произвола“ анкета ще покаже доколко са доволни хората от управлението на д-р Цветан Ценков през последните години на управление, колко от предизборните обещания са спазени и от какво се нуждае още Видин през следващия мандат.

Малко преди да стартира инициативата новият областен координатор на „ДНЕС“- Видин Християн Найденов на среща с активистите, организирали анкетата, още веднъж подробно разясни целите и регламента на провеждащата се вече и сред жителите на Видин кампания ”Кметът – обещания и резултати”.

Найденов обстойно наблегна на факта колко важно е мнението на всеки един гражданин по отношение свършеното и несвършеното в последния мандат на градоначалника.

Анкетата ще се реализира онлайн, като се разпространява QR код за допитването, а всеки гражданин има възможност да попълни и  на място анкетата – на хартиен носител в търговски обекти, или на пешеходните зони в града.

Финалът на инициативата „Кметът – обещания и резултати“ ще бъде около 13-15.09, а обобщението на данните ще даде редица отговори на истинските проблеми в нашият град, ще посочи и верния път за тяхното разрешаване.

Обмисля се възможността след 20.09 да се проведе и среща- дебат с кандидатите за градоначалници. Дискусията  ще утвърди  ключовата роля на гражданското общество в  развитието на града и региона, а жителите на Видин ще могат най-достоверно да добият представа за качествата на всеки един кандидат, както и за реалността и достоверността на неговите обещания.

Анкетата е напълно анонимна и както посочихме по-горе, това дава възможност гражданите да изразят своите мнения онлайн и на хартия при активистите анкетьори, които са на своя пост в централните части на града от 18:00 ч. до 20:30 ч.всеки ден.

Повече за инициативата „Кметът–обещания и резултати“ вижте тук.

За Гражданско движение „ДНЕС“:

Движение “ДНЕС“ обединява в национална мрежа граждани и десетки неправителствени формации от цялата страна.

“ДНЕС“ със своите партньори разполага с доброволчески организации в 186 общини на България.

Сред основните инициативи на Движението са:

– „НАЦИОНАЛНАТА ПОДПИСКА СРЕЩУ ПРОИЗВОЛА НА МОНОПОЛИТЕ“, събрала над 760 000 подписа и внесена за разглеждане от Народното събрание

– доброволческа инициатива „ДНЕС ПОМАГАМЕ“ в помощ на възрастните и трудноподвижни хора

– инициатива „ЗАЕДНО ДА ИЗБЕРЕМ И РАЗРЕШИМ ПРОБЛЕМИТЕ НА НАШИЯ ГРАД И ОБЩИНА“, чрез която се „принуждават“ кметовете на общини и големите населени места да разрешават сериозни местни проблеми

– провеждане МОНИТОРИНГИ НА МЕСТНАТА ВЛАСТ по отношение изпълнение предизборните обещания на градоначалниците

– Движение „ДНЕС“ привлича доброволци и организира екипи за НАБЛЮДЕНИЕ НА ИЗБОРИТЕ, за да гарантира тяхната честност.

– Гражданско Движение „ДНЕС“ предостави своя организационен и човешки потенциал за провеждането на НАЦИОНАЛНА ПОДПИСКА по организирането на референдума на „Шоуто на Слави“ за промяна на изборната система. Организацията е партньор на референдума.

Целогодишно на територията на цялата страна Движение „ДНЕС“ в партньорство с други сдружения и НПО организира локални граждански инициативи и протестни акции в подкрепа на различни каузи – образователни, екологични.