Десетки граждани и представители на сдружения участваха в областна среща по инициативата на „ДНЕС-общество срещу произвола“ ”Кметът – обещания и резултати“.

Инициативата в града се провежда в партньорство със сдружение „Будно Габрово“.

Координаторът на доброволците за Северна България г-жа Силвия Кирилова подробно разясни целите и регламента на провеждащата се вече и сред жителите на Габрово анкета от инициативата ”Кметът – обещания и резултати”.

Кирилова обстойно наблегна на факта колко важно е мнението на всеки един гражданин по отношение свършеното и несвършеното в последния мандат на градоначалника.

Основно с помощта на доброволци анкетата от няколко дни се реализира онлайн, разпространява се и QR код за допитването, а всеки гражданин има възможност да попълни и на място анкетата – на хартиен носител в търговски обекти или на пешеходните зони в града.

Финалът на инициативата „Кметът – обещания и резултати“ ще  бъде около 15.09, а обобщението на данните ще даде редица отговори на истинските проблеми в нашият град, ще посочи и верния път за тяхното разрешаване.

Обмисля се възможността след 20.09 да се проведе и среща- дебат с кандидатите за градоначалници. Дискусията ще утвърди  ключовата роля на гражданското общество в развитието на града и региона, а жителите на Габрово ще може най-достоверно да добият представа за качествата на всеки един кандидат, както и за реалността и достоверността на неговите обещания.

Срещата премина в разгорещена дискусия за неразрешените проблеми. Участниците се фокусираха върху няколко основни   приоритета: инфраструктура и  градска среда, електронно управление в общините; образование и зависимости; инвестиции в малък и среден бизнес; природа, туризъм, спорт и здравословен живот.

„Будно Габрово“ е сдружение на граждани, борещи се за тържествуване на справедливостта в управлението на България – в съдебната система, в разпределянето на публичните средства, в работата на администрацията, в отношението към хората и природата. Целта е да се укрепва будното гражданско общество, независимо от политическите пристрастия и всеки да допринася своя частица за успешното развитие на любимия ни град, и Родината ни.

***

За Гражданско движение „ДНЕС“:

Движение “ДНЕС“ обединява в национална мрежа граждани и десетки неправителствени формации от цялата страна.

“ДНЕС“ със своите партньори разполага с доброволчески организации в 186 общини на България.

Сред основните инициативи на Движението са:

– „НАЦИОНАЛНАТА ПОДПИСКА СРЕЩУ ПРОИЗВОЛА НА МОНОПОЛИТЕ“, събрала над 760 000 подписа и внесена за разглеждане от Народното събрание

– доброволческа инициатива „ДНЕС ПОМАГАМЕ“ в помощ на възрастните и трудноподвижни хора

– инициатива „ЗАЕДНО ДА ИЗБЕРЕМ И РАЗРЕШИМ ПРОБЛЕМИТЕ НА НАШИЯ ГРАД И ОБЩИНА“, чрез която се „принуждават“ кметовете на общини и големите населени места да разрешават сериозни местни проблеми

– провеждане МОНИТОРИНГИ НА МЕСТНАТА ВЛАСТ по отношение изпълнение предизборните обещания на градоначалниците

– Движение „ДНЕС“ привлича доброволци и организира екипи за НАБЛЮДЕНИЕ НА ИЗБОРИТЕ, за да гарантира тяхната честност.

– Гражданско Движение „ДНЕС“ предостави своя организационен и човешки потенциал за провеждането на НАЦИОНАЛНА ПОДПИСКА по организирането на референдума на „Шоуто на Слави“ за промяна на изборната система. Организацията е партньор на референдума.

Целогодишно на територията на цялата страна Движение „ДНЕС“ в партньорство с други сдружения и НПО организира локални граждански инициативи и протестни акции в подкрепа на различни каузи – образователни, екологични.