Начало на кампанията за област Враца на националната инициатива „Кметът – обещания и резултати“ обявиха днес в Националния пресклуб на БТА във Враца представители на Гражданско движение „ДНЕС“.  Участваха координаторът за Северозападна България Мая Антова-Червеняшка, заместникът ѝ Светлин Младенов и активистите д-р Цветан Петров и Марио Кърлов.

„Важно е гражданинът да бъде питан и да бъде чут“, обясни Мая Антова и посочи, че от хората ще се иска да кажат какъв според тях трябва да бъде обликът на населеното място, от какво са доволни, от какво не са. Организаторите са категорични, че анкетата ще даде вярна и реална оценка не само на настоящото управление, но ще бъде добра отправна точка и за тези, които ще се впуснат в предизборната надпревара, предава БТА.

В допитването са включени въпроси, които оценяват изпълнението на предизборните обещания на настоящия кмет, какво точно от обещаното е изпълнено и какво не, в кои сфери са постиженията или пропуските, достъпен ли е бил градоначалникът по време на мандата и откликвал ли е на нуждите на хората, какъв трябва да бъде бъдещия кмет и др.

Мая Антова обяви, че от понеделник в общинските центрове ще бъдат открити пунктове, в които ще може да се попълва анкетата на място, населените места в общините също ще бъдат обиколени. На видни места ще бъдат разлепени и стикери с QR код, който ще отвежда към анкетата за онлайн попълване.

Анкетирането ще продължи в рамките на две седмици, а резултатите ще бъдат обявени на 25 септември, в сутрешния блок на RM TV „Добро утро Северозапад“

Инициативата беше обявена на форум „Местната власт – сила, доверие и перспективи“ в София през юли.  Тогава организаторите обясниха, че в рамките на дописването доброволци и активисти на Гражданско движение „Днес“ ще зададат въпроси чрез анкети „лице в лице“ на терен и онлайн гласуване в специално създадена интернет платформа.

Повече за инициативата „Кметът–обещания и резултати“ вижте ТУК

 

За Гражданско движение „ДНЕС“:

Движение “ДНЕС“ обединява в национална мрежа граждани и десетки неправителствени формации от цялата страна.

“ДНЕС“ със своите партньори разполага с доброволчески организации в 186 общини на България.

Сред основните инициативи на Движението са:

– „НАЦИОНАЛНАТА ПОДПИСКА СРЕЩУ ПРОИЗВОЛА НА МОНОПОЛИТЕ“, събрала над 760 000 подписа и внесена за разглеждане от Народното събрание

– доброволческа инициатива „ДНЕС ПОМАГАМЕ“ в помощ на възрастните и трудноподвижни хора

– инициатива „ЗАЕДНО ДА ИЗБЕРЕМ И РАЗРЕШИМ ПРОБЛЕМИТЕ НА НАШИЯ ГРАД И ОБЩИНА“, чрез която се „принуждават“ кметовете на общини и големите населени места да разрешават сериозни местни проблеми

– провеждане МОНИТОРИНГИ НА МЕСТНАТА ВЛАСТ по отношение изпълнение предизборните обещания на градоначалниците

– Движение „ДНЕС“ привлича доброволци и организира екипи за НАБЛЮДЕНИЕ НА ИЗБОРИТЕ, за да гарантира тяхната честност.

– Гражданско Движение „ДНЕС“ предостави своя организационен и човешки потенциал за провеждането на НАЦИОНАЛНА ПОДПИСКА по организирането на референдума на „Шоуто на Слави“ за промяна на изборната система. Организацията е партньор на референдума.

Целогодишно на територията на цялата страна Движение „ДНЕС“ в партньорство с други сдружения и НПО организира локални граждански инициативи и протестни акции в подкрепа на различни каузи – образователни, екологични.