Водени от принципа „Съединението прави силата!“, през есента на 2015 г. обединихме усилията си с Инициативния комитет на „Шоуто на Слави“ по въпросите, свързани с изборното законодателство.  „ДНЕС” стана основен партньор и организатор на националната подписка за  референдум по 6 въпроса. Движение „ДНЕС“ зае активна гражданска позиция и изрази възмущението си, когато на 28 юли 2016 г.  Конституционният съд  под натиск премахна три от въпросите на референдума.

Членове и доброволци на движението участваха в подготовката и наблюдението на изборите по въпросите на  националното допитване на 6 ноември 2016 г., като организирахме наблюдателите в изборните секции.

Именно „ДНЕС“ започна разследване заради липсата на достатъчно пликове за бюлетините около референдума и установи драстични несъответствия, които не бяха отстранени и това беше използвано за елиминирането от страна на ЦИК на 13 000 гласа и непризнаването на референдума като законен.

Организацията на няколко пъти сигнализира и институциите, и обществеността за направените манипулации по време на референдума. Ние открито се борихме срещу неправомерните решения на съдебната система в България, които не признаха референдума за задължителен. Изправихме се и срещу липсата на воля, бездушието и лицемерието от страна на политическите партии.

Движение „ДНЕС“ подкрепи и внесения в парламента проект за промени в изборния кодекс от омбудсмана Мая Манолова и представители на инициативния комитет за провеждане на Националния референдум на 20 ноември 2016 г.

На 15 юни 2017 г. Движение „ДНЕС“ категорично се обяви против  демагогското решение на Народното събрание да отхвърли промените в Изборния кодекс приети от 3 милиона българи. Движение „ДНЕС“ се възпротиви остро срещу наложената цензура върху „Шоуто на Слави“ след като два пъти – на  23 март 2017 г. и на  18 април 2017 г. националната телевизия бТВ спря излъчването на предаването.

Припомнихме, че депутатите могат да внесат за последно нови поправки в закона, съответстващи на решенията на референдума до 15 септември 2017 г. На същата дата подкрепихме и инициативата на Слави Трифонов да събере млади и доказани експерти, с които политическата системата в България да се промени.

През цялото това време откликвахме на всяко писмо и инициатива на г-н Трифонов спрямо управляващите и гражданите.

И днес Движение „ДНЕС“ твърдо подкрепя идеята на Слави Трифонов за цялостна и пълна промяна на политическата система и класа в България. За повече справедливост достоен живот и демокрация в страната.

Новини за инициативата