На 26 септември 2010 г., в София по инициатива на Гражданско движение ДНЕС, представители на граждански организации от цялата страна поставиха началото на първата в България национална гражданска инициатива, по смисъла на Закона за пряко участие на гражданите в държавното управление и местното самоуправление.

Гражданската инициатива „Срещу произвола на монополите” се реализира чрез национална подписка с предложения за подобряване на качеството на обслужване на гражданите от страна на естествените монополи – електроснабдяване, водоснабдяване, топлофикация и газоснабдяване.

За председател на Инициативния комитет е избран Красимир Луканов. Членове на инициативния комитет са проф. Вихрони Попнеделев, Анжелика Цокова, проф. Боян Дуранкев, Росен Логофетов, Камелия Тодорова и Латинка Петрова. Консултант на инициативата е проф. Атанас Тасев – енергиен експерт и анализатор на големите инвестиционни проекти в областта на енергетиката.

Консултантско участие на проф. Тасев е на обществени начала.

Открити са над 80 пункта в цялата страна, на които гражданите могат да се включват в подписката. Осигурени са и мобилни пунктове за по-малките и отдалечени населени места. Събирането на подписи ще продължи до края на декември. След това те ще бъдат внесени в Народното събрание.

Националната гражданска инициатива „Срещу произвола на монополите” дава възможност на гражданите да изразяват позицията си по отношение на естествените монополи в България.

Под мотото „Да не съм вол, та да влача на гърба си монопол! Стига произвол” Движение ДНЕС и Национална гражданска инициатива „Срещу произвола на монополите” призовават всички граждани да се включат в подписката.

Гражданската инициатива „Срещу произвола на монополите” се реализира чрез  национална подписка с предложения за подобряване на качеството на обслужване на гражданите от страна на естествените монополи – електроснабдяване, водоснабдяване, топлофикация и газоснабдяване.

***

ПИСМО ДО НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

Становище на парламентарната Комисия за взаимодействие с граждански организации и движения

Новини за инициативата