Видко 2012 г.

Спасителят от „Коста Конкордия“ Петър Петров стана „Гражданин за пример“ на 2012 г.

Отец Иван от Нови хан стана „Обществено ангажирана личност” на годината, а Стефка Костадинова грабна „Видко” за „Прослава на името на България по свeта”

Почетен гост на церемонията бе Кристин Столт – секретар по политическите въпроси на посолството на САЩ, а сред гостите се открояваха Джуди Халваджиян, Иван Кулеков, Тома Спространов, Светла Петрова, Патриция Кирилова, Гергана Жулева, Алескандър Кашъмов, Янка Рупкина, Светла Караджова…

Късно снощи в Гранд-хотел „България“ се състоя традиционната церемония на годишните награди „Видко“, организирани от Гражданско движение „ДНЕС”.

Информация за церемонията по връчване на наградите

Видко 2011 г.

Неправителствена организация:

Фондация „Движение на българските майки” – за това, че през 2011 година със собствени сили и средства помага на социално слаби семейства, както и на деца, лишени от родителски грижи и живеещи в домовете за възпитание и отглеждане

Обществено ангажирана личност:

професор д-р ГЕОРГИ ЛОЗАНОВ – създател на науката сугестология – метод за ефективно предаване на знания чрез внушение, и нейното практическо приложение

Гражданин за пример:

АЛЕКСАНДЪР МИЛАНОВ – за силната му воля да подпомага всеотдайно деца без родителски грижи, както и хора, нуждаещи се от животоспасяващо лечение

Работа в полза на гражданите:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ – за обществено полезната мисия, на която посвети работата си като медия, която особено през изминалата 2011 година даваше публичност на гласа на гражданското общество, търсеше отговори и начини за разрешаване на случаи, в които правата на гражданите бяха нарушени.

и

Национално ДАРИК РАДИО – за това, че през 2011 година с обективната си и точна информация даде публичност и популяризира проблемите на гражданското общество, в изпълнение обществено полезната мисия на медиите.

Присъжда се посмъртно годишна награда „Видко” на Надка Караджова за активната й ангажираност с гражданската кауза и идеите на Движение за национално единство и спасение „ДНЕС”.

За първи път Гражданско движение „ДНЕС” присъжда и две извънредни награди: на БЪЛГАРСКОТО НАЦИОНАЛНО РАДИО за животоспасяващата кампания на Виктор Ангелоев – учредител на ДНЕС и член на Координационния съвет, и на Военно-медицинска академия – за високохуманния жест и изключителен професионализъм при спасяване на живота му.

Сред гостите на церемонията бяха Янка Рупкина, Светла Караджова, Дичо, Дани Милев, Николай Георгиев – учредители на гражданско движение „ДНЕС”

Информация за церемонията по връчване на наградите

Видко 2010 г.

На 31.03.2011 г. се състояха годишните награди „Видко” за принос и заслуги в развитието на гражданското общество в България. „Видовден” и Гражданско движение ДНЕС номинират и връчват награди в четири категории:

  • Гражданин за пример
  • Неправителствена организация
  • Обществено ангажирана личност
  • Работа в полза на гражданите

В категорията „Гражданин за пример” на 2010 г. бе награден Добри Добрев, най-големият дарител на Храм-паметник „Св. Александър Невски”. Добрият дядо Добри се прочу с това, че всяка сутрин извървява пътя от неговото село Байлово до София за да събира дарения за църквите. За жалост той нямаше как да присъства на церемонията, но наградата му бе връчена лично от Анжелика Цокова, която каза за него: „Дядо Добри показа, на всички нас, че не е необходимо да си богат и преуспял, за да бъдеш най-щедрия дарител за опазване и възстановяване на български църкви и манастири – символи на българската духовност и национална идентичност.”

Видко 2009 г.

„ДНЕС” подкрепи и стана партньор на инициативата на Гражданско сдружение „Видовден” за връчване на годишни награди „Видко” за принос и заслуги в развитието на гражданското общество в България. „Видовден” и Гражданско движение „ДНЕС” номинират и връчват награди „Видко” за 2009 г. в 3 категории: „Гражданин за пример”, „Общественоангажирана личност” и „Неправителствена организация”.

Теодора Захариева е отличена като „Гражданин за пример”, заради куража си да се изправи срещу безхаберието на държавата по отношение на онкоболните в България и да спечели тази битка.Еврокомисар Меглена Кунева е отличена в категорията „Общественоангажирана личност”, за това че насърчава гражданите да повишават знанието за права си и активно да ги използват, да имат активна позиция и силата и увереността да я отстояват, „да не бягат от думата гражданин”.

Фондация „Асоциация Анимус” получава наградата в категория „Неправителствена организация” за приноса си обществото и институциите да осъзнаят отговорността, която носят за изкореняване на насилието, за защита на човешките права и за активната работа за превенция и в подкрепа на жертвите на трафик и домашно насилие.

Информация за церемонията по връчване на наградите

Видко 2008 г.

На 16.12.2008 г. бе връчена годишната награда Видко.

 „Тази година посредством Агеция ЕСТАТ проведохме проучвания в различни градове, свързани с удовлетвореността на хората от местата власт”, разказа зам. председателя на сдружението Анжелика Цокова. „И решихме, че онези кметове, които са получили най-висока оценка от своите съграждани, следва да бъдат поощрени.”

Кмет-„отличник” се оказа градоначалникът на Монтана Златко Живков с обща оценка 4,83 втори е бургаският кмет Димитър Николов с 4,32, а само на 2 стотни след него остана Петър Паунов от Кюстендил.

Кметовете на Монтана и Кюстендил дойдоха лично да получат наградите си. Поради ангажименти Димитър Николов не успя да пристигне, затова пък изпрати своята очарователна заместничка Ивелина Василева да получи от негово име красивата статуетка.

И бонбони с късмети бяха приготвили за гостите си домакините. Г-н Златко Живков изтегли шоколадов бонбон, увит в късмет, който гласеше: „Животът е прекрасен, но ти можеш да го направиш още по-прекрасен”, което се превърна и в пожелание към всички.

Не по-малко подходящо пожелание за кмет изтегли за кмета си Димитър Николов представящата го заместничка г-жа Васлева: „Силата е в теб”.

Сред гостите на видовденци бяха „ясновидецът” бургазлия Ники Георгиев, актрисата Латинка Петрова, която е сред учредителите на сдружението, астроложката Оксана, спортният журналист от БНТ Камен Алипиев.

Информация за церемонията по връчване на наградите