„ДНЕС“ е наследник и продължител на идеите и инициативите на  Гражданско сдружение „ВИДОВДЕН“.

На 26 април 2009 г. в София, ГС „Видовден”, заедно с представители на няколко неправителствени организации и известни личности с активна гражданска позиция, поставиха началото на гражданската мрежа на Движение „ДНЕС”.

На 10 май 2009 г. в София на организираното от Инициативната група Общо събрание на „ДНЕС” над 500 граждани и представители на десетки неправителствени организации приеха с пълен консенсус Целите на Движението,   Искания и  Призив към българските политици и дадоха заявка за изграждането на мощен, единен граждански сектор, способен да упражни реален контрол върху действията на политиците и управляващите в страната. 

Дейността на „ДНЕС” започна с изграждане на доброволчески организации в цялата страна. В резултат на това, към настоящия момент „ДНЕС“ има добре развита   регионална структура с над 180 местни и общински доброволчески организации, които се ползват с авторитет сред гражданите на съответните райони.

Поетапно беше изградена в цялата страна мрежа от приемни за гражданите, където юристи-доброволци им оказват безплатна правна помощ и консултации.  ДНЕС“ поддържа и горещ телефон за сигнали за нередности, които отново с помощта на адвокатите-доброволци и с други експерти се обработват и се търсят начини за тяхното разрешаване.

През различни периоди от развитието, идеите на „ДНЕС“ се споделяха от хиляди български граждани с различни професии и лична реализация, сред които много доказали се в обществото личности с активна гражданска позиция, като проф. Вихрони Попнеделев, Николай Урумов, Силвия Кацарова, Ваня Щерева, Дани Милев, Янка Рупкина, Теди Кацарова, Владимир Карамазов, Камелия Тодорова, Светла Караджова, Дичо, Кристина Димитрова, Маргарита Хранова, Христо Чешмеджиев, Латинка Петрова, Мария Илиева, Орлин Павлов, Любо Киров, Йордан Караджов, Владимир Ампов – Графа, БТР и много други.

Основна цел на движението е да отстоява интересите и правата на гражданите, да разрешава конкретните им проблеми, като организира национални и местни  инициативи в тяхна подкрепа и защита. Част от инициативите се организират и осъществяват съвместно с други НПО, както и в партньорство с национални и регионални медии.

Благодарение на регионалната си мрежа, „ДНЕС“ има дългогодишен опит в проучването на обществените нагласи в регионален и национален мащаб. Сред по-големите инициативи на движението в тази насока са „Мониторинг на местната власт“ (осъществена съвместно с агенция „ЕСТАТ“) и „Да решим заедно проблемите на нашата община!“

На национално ниво ключовото направление, по което работи „ДНЕС“, е битката с произвола на монополните дружества и лошите бизнес практики. През 2010 г. беше организирана национална подписка „Срещу произвола на монополите“, в която се включиха над 730 хиляди граждани.

В подкрепа на антимонополната кауза през 2011 г. се сформира сдружение „Гражданско движение „ДНЕС“ – общество срещу произвола”.

Сред по-големите инициативи на движението са „ДНЕС помагаме!“, чрез която доброволци помагат на хора в неравностойно положение при ежедневните им ангажименти, вкл. гласуване, пазаруване, разходки, посещения на административни центрове, културни събития, както и националната инициатива „Референдум ДНЕС“. Тя е насочена към проучване на общественото мнение по ключови въпроси за развитието на страната. 

Водени от принципа „Съединението прави силата!“, през есента на 2015 г. обединихме усилията си с Инициативния комитет на „Шоуто на Слави“ по въпросите, свързани с изборното законодателство.  „ДНЕС” стана основен партньор и организатор на националната подписка за  референдум по 6 въпросаДвижение „ДНЕС“ зае активна гражданска позиция и изрази възмущението си, когато на 28 юли 2016 г.  Конституционният съд  под натиск премахна три от въпросите на референдума.

Членове и доброволци на движението участваха в подготовката и наблюдението на изборите по въпросите на  националното допитване на 6 ноември 2016 г., като организирахме наблюдателите в изборните секции. 

Именно „ДНЕС“ започна разследване заради  липсата на достатъчно пликове за бюлетините около референдума и установи драстични несъответствия, които не бяха отстранени и това беше използвано за елиминирането от страна на ЦИК на 13 000 гласа и непризнаването на референдума като законен.

Организацията на няколко пъти  сигнализира и институциите, и обществеността за направените манипулации по време на референдума. Ние открито се борихме срещу неправомерните решения на съдебната система в България, които не признаха референдума за задължителен. Изправихме се и срещу липсата на воля, бездушието и лицемерието от страна на политическите партии.

Движение „ДНЕС“ подкрепи и внесения в парламента проект за промени в изборния кодеск от омбудсмана  Мая Манолова и представители на инициативния комитет за провеждане на Националния референдум на 20 ноември 2016 г. 

На 15 юни 2017 г. Движение „ДНЕС“ категорично се обяви против  демагогското решение на Народното събрание да отхвърли промените в Изборния кодекс приети от 3 милиона българи. Движение „ДНЕС“ се възпротиви остро срещу наложената цензура върху „Шоуто на Слави“ след като два пъти – на  23 март 2017 г. и на  18 април 2017 г. националната телевизия бТВ спря излъчването на предаването.

Припомнихме, че депутатите могат да внесат за последно нови поправки в закона, съответстващи на решенията на референдума до 15 септември 2017 г. На същата дата подкрепихме и инициативата на Слави Трифонов да събере млади и доказани експерти, с които политическата системата в България да се промени.

През цялото това време откликвахме на всяко писмо и инициатива на г-н Трифонов спрямо управляващите и гражданите.

И днес Движение „ДНЕС“ твърдо подкрепя идеята на Слави Трифонов за цялостна и пълна промяна на политическата система и класа в България. За повече справедливост достоен живот и демокрация в страната.

Не се отказахме от битката за референдума и през ноември 2017 представители на  Движение „ДНЕС“ внесоха официално писмо до Мая Манолова – омбудсман на Република България, в което подкрепят идеята на доброволеца Орлин Тодоров за промяна на Изборния кодекс в частта му за референдумите. В него Тодоров отправя предложение в качеството на Омбудсман Манолова да сезира Конституционния съд с искане за установяване на противоконституционност на чл. 23 (1) от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление в частта , която поставя изискване за кворум на база участие, за да бъде прието предложението, предмет на референдум.

През ноември 2017 г. Движение „ДНЕС“ стартира нова инициатива, наречена „Моята справедливост“. Идеята е продължение на мониторинга на местната власт, осъществяван от Движението от 2008 г. Основната ни цел е да се селектират най-важните проблеми на общините и ангажиране на кметовете и общинските съветници, за да се отнасят отговорно към поетите от тях обещания и ангажименти, защитават интересите на гражданите, работят в полза на хората за разрешаването на техните проблеми и да се борят за просперитет на града и региона си.

В началото на февруари 2018 г. Движение „ДНЕС“ изпрати апел до държавния глава Румен Радев и председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, в който алармира за десетки примери на недемократичност в България. В писмото бяха посочени неразрешените сериозни проблеми в сферата на енергетиката, здравеопазването, монополите. Въпреки ясните и конкретни примери и доказателствен материал, от нито една институция не пожелаха реално да се включат в решението на проблема. Уви, в края на месеца получихме  заучен отговор от администрацията на президента без да се поемат никакви ангажименти.

Като Движение, загрижено за всеки аспект от живота на гражданите през март 2018 г. ние  изпратихме писмо, адресирано до премиера Бойко Борисов, министъра на икономиката Емил Караниколов, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, министъра на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков, главния прокурор Сотир Цацаров, председателя на ДАНС Димитър Георгиев и Българската служба за акредитация. В него зададохме въпроса: „Кой контролира изпитвателните лаборатории, които определят качеството на водата у нас?“ Обърнахме внимание на факта, че има разнопосочна информация за качеството на питейната вода.

Изправихме се и срещу поредното увеличение на цената на водата като отново изпратихме писмо до премиера Бойко Борисов, министъра на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков и Комисията по околна среда и водите, в което се посочват някои от основните проблеми във водния сектор, както и 15 спешни мерки за тяхното разрешаване.

На 19 юни 2018 г. Гражданско движение „ДНЕС“ отправи призив към всички българи да се присъединят към справедливите протести на българските майки, защото системата не убива само тях, а целия български народ. Няколко дни по-късно изпратихме официално писмо до правителството в подкрепа на майките на деца с увреждания. То беше адресирано до Валери Симеонов, вицепремиер с ресор „Социална политика“ и Бисер Петков, министър на труда и социалната политика. 

През юли 2018 г. ние се присъединихме и към стартиралата подписка от група млади хора от Благоевград, която се разпространява из цялата страна. Тя е с четири основни искания: „ЗА“ изпълнение от Народното събрание на решенията на референдума, „ЗА“ Слави Трифонов, „За“ промяна в България, „За“ изпълнение от Народното събрание на исканията на родителите на деца с увреждания. 

На 31 юли 2018 г. Движение „ДНЕС“ взе активно участие в организирания национален протест „Системата убиват всички“, който се проведе в София.

На 23 август 2018 г. протестиращите майки на деца с увреждания подариха на Движение „ДНЕС“ трогателен плакат със снимки на усмихнати малчугани и емоционални моменти от изминалите месеци на протести. Жестът бе знак на благодарност към безрезервната подкрепа и усилията, които членовете и доброволците на „ДНЕС“ положихме през последните три месеца, за да подкрепим безусловно справедливата кауза на българските майки. 

На 27 октомври 2021 г. ЦИК с решение № 813 от 27.10 регистрира Гражданско движение „ДНЕС“ като неправителствена организация за участие с наблюдатели в изборите на 14 ноември 2021 г. за президент и вицепрезидент на републиката и за народни представители. В деня на изборите доброволците на „ДНЕС“ следяха за нередности в изборния процес, както и за нерегламентирано купуване на гласове.

На 25 април 2023 г. Движение „ДНЕС“ съвместно с проф. Велислав Минеков дадоха старт на поредица национални дискусии под надслов „Гражданска съвест – Обединени можем“ . Първата се състоя във Велико Търново заедно с граждани и други неправителствени организации.

На 16 юли 2023 г. в столичния хотел „Астория“ се състоя граждански форум на тема „Местната власт – доверие, сила и перспективи“. Събитието бе организирано от Гражданско движение „Днес“ съвместно с аналитичен клуб за прогнози „Екзаминър“. Форумът е в основата на старта на националната инициативата „Кметът – обещания и резултати“, инициирана от Движение “ДНЕС”. Целта на инициатива бе да проследи и анализира работата на кметовете на общини през настоящия и предишния мандат, както и да изнесе данни за свършеното и несвършеното.

На 15 август 2023 г. стартира националната инициатива „Кметът – обещания и резултати“. В рамките на националната инициатива в периода 15.08 – 15.10.2023 г., на територията на цялата страна беше реализирано допитване до граждани в общините на по-големите градове, в търсене на тяхната оценка за работата на кмета. Проучването бе реализирано на доброволен принцип от Гражданско движение ДНЕС – Общество срещу произвола чрез директни анонимни анкети, както и онлайн, като в него се включиха 4870 души.

Да си върнем държавата ДНЕС!